Komesar EU

Varhelji: Moguće da 15. decembra bude odlučeno o kandidatskom statusu BiH

 • Извор: СРНА
 • 29.11.2022. 22:10

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji izjavio je večeras da BiH ima vremena i priliku da dobije kandidatski status za članstvo u EU i da bi o tome moglo da bude odlučeno 15. decembra na redovnoj sjednici Evropskog savjeta.

"To je mjesto gdje se formalne odluke i donose", rekao je Varhelji, ističući da bi ta odluka mogla biti donijeta ukoliko u BiH bude nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima.

Govoreći o 14 ključnih priorireta Evropske komisije, on je istakao da su oni i dalje važeći i da su direktno povezani sa narednom fazom procesa pristupanja BiH EU.

"Nadamo se da će doći do stvaranja novog političkog zamaha koji će pospješiti realizaciju prioritetnih reformi. Te reforme same po sebi ubrzavaju evropski put, a onda ćemo sarađivati bržom dinamikom", rekao je Varhelji za RTRS.

On smatra da BiH može ići brže na svom evropskom putu, dodajući da ako postoji jasna politička volja i jasna većina, onda se može ubrzati dinamika zajedničkih aktivnosti i EU može pomoći BiH da realizuje datih 14 prioriteta.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da BiH, u čijem Ustavnom sudu su strane sudije i u kojoj postoji OHR, pod tolikim stranim uticajem, postane članica EU, Varhelji je rekao da članstvo dolazi tek u kasnijim fazama, ali je izrazio nadu da će BiH jačati institucije do narednog izbornog ciklusa kako bi samostalno mogla donositi sve odluke u okviru domaćih institucija, što je ključno za iskorake na evropskom putu.

"To je razlog zašto nam je potrebno da ovi akteri budu prisutni i da osiguravaju stabilnost, dok je potrebno. Ali ja se nadam da oni neće biti potrebni BiH po isteku ovog mandata", rekao je Varhelji.

On je rekao da zvaničnici Republike Srpske podržavaju ubrzan put ka EU, dodajući da je imao priliku da se sastane sa srpskim članom i predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i da je ohraben porukama koje je čuo od nje, a koje se odnose na spremnost za ubrzani put ka Uniji.

Varhelji je naveo da on i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dijele zajednički interes za što brži napredak BiH na evropskom putu i osiguranje mira, stabilnosti i razvoja.

"Saglasni smo da je u interesu ove zemlje da što brže napreduje na evropskom putu, da se osigura dugoročni mir, stabilnost i prosperitet za cijelu zemlju i u okviru nje, naravno, i za Republiku Srpsku", rekao je Varhelji.

Varhelji je dodao da postoje i najave za formiranje vlade Federacije BiH (FBiH) i da bi to trebalo da otvori put za formiranje vlasti na nivou BiH.

On je ponovio opredjeljenje koje preovladava u EU da svaka zemlja zapadnog Balkana postane članica EU, naglasivši da je takvo opredjeljenje sada još snažnije.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  Серија: Љубавни залогаји (12+)

 • 20:30 Филм: Живи били па видјели (12+) (Р)

  '' Филм: Живи били па видјели (12+) (Р)

 • 22:00 Серија: Вода у праху (12+)

  'Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

 • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  Серија: Ред Рок (16+) (Р)