Suđenje bivšem ministru

Vještak na suđenju Cikotiću: Izmjenama ugovora izbačene određene stavke iako su bile na stanju

  • Извор: СРНА
  • 04.04.2023. 17:39

U nastavku suđenja bivšem ministru odbrane Selmi Cikotiću, vještak Tužilaštva Berko Zečević govorio je o izmjenama trećeg ugovora o prodaji naoružanja kojima su izbačene određene stavke, iako su bile na stanju zaliha.

On je primijetio da je bilo odstupanja u cijenama za određene vrste naoružanja u zavisnosti od rezultata pregovora dvije komponente.

"Oni koji su sastavljali ugovor imali su svoje neke vizije", rekao je Zečević, prenosi Birn.

On je napomenuo da ugovorena roba nije isporučena u predviđenim rokovima, pa ni do danas i dodao da je roba stalno reklamirana, iako to nije bilo predviđeno.

Zečević je dodao da je "Skaut" slao svoje prijedloge za zamjenu ugovorenog oružja, te predlagao čak da zamjena obuhvati haubice, kao moderno oružje.

Naloženo poništavanje diplome doktora medicinskih nauka Sebiji Izetbegović

Naloženo poništavanje diplome doktora medicinskih nauka Sebiji Izetbegović

Prema njegovim riječima, 7. septembra 2010. godine sačinjen je aneks tri na ugovor.

"Aneks navodi da se prodaje zastarjelo, nepodobno i viška naoružanje", napomenuo je Zečević, iznoseći detaljan pregled izmjena po vrsti i cijenama.

On je dodao da je to bilo na štetu Ministarstva odbrane jer je ostajalo naoružanje koje je iziskivalo troškove čuvanja.

Zečević je rekao da je ministar 22. oktobra 2010. godine potpisao odluku o odobravanju zamjene sredstava firmi "Skaut", kojom su napravljene dopunske ispravke.

On je naveo primjer da je prvobitnim ugovorom bila planirana količina od 220.000 tromblonskih mina, koja je kasnije smanjena na 22.000, te potvrdio da je tih mina bilo na stanju i da su mogle biti isporučene.

Bećirović: Nisam skinuo sliku Alije Izetbegovića iz Predsjedništva BiH

Bećirović: Nisam skinuo sliku Alije Izetbegovića iz Predsjedništva BiH

Optužnica tereti Cikotića da je u periodu od 2009. do 2011. godine u dogovoru s drugim licima, s ciljem pribavljanja koristi iskoristio službeni položaj i pogodovao firmi "Skaut" iz Zagreba.

Cikotić je, protivno sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene robe, te četiri rješenja o isporuci municije.

Prema optužnici, on je zaključio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključene 2003. i 2004. godine.

Zečević iznošenje nalaza nastavlja 18. aprila. 


(Foto: BIRN BiH)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)