Damir Ivetić

"Vladu Posavskog kantona proglasiti neustavnom, izabrana bez učešća Srba"

  • Извор: СРНА
  • 07.02.2023. 19:54

Odbornik u Skupštini opštine Odžak Damir Ivetić zatražio je da sve nadležne institucije reaguju i proglase Vladu Posavskog kantona neustavnom jer je izabrana bez učešća predstavnika srpskog naroda.

Ivetić je ukazao da ovakvi potezi vode ka potpunom istrebljenju jednog od tri naroda sa ovih prostora, ali i sa teritorije Federacije BiH (FBiH).

On je rekao Srni da je današnje formiranje kantonalne vlade bez predstavnika srpskog naroda diskriminatorno prema jednom od tri konstitutivna naroda i ne predstavlja odraz niti volju birača u Posavskom kantonu.

"Tražim da sve institucije promptno reaguju i proglase neustavnom vladu Posavskog kantona. U suprotnom će pokazati pristrasnost i dvostruke aršine po pitanju sprovođenja i tumačenja Ustava BiH", rekao je Ivetić, koji je i predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Odžak.

On je naveo da je najžalosnije da se upravo HDZ zalagao za legitimno i legalno predstavljanje, a da u Vladi Posavskog kantona koju oni formiraju nema Srba.

"HDZ se koristi metodama kukavičijeg jajeta u vidu Svjetlane Kamenjaš, poslanika u skupštini iz reda srpskog naroda, a koju su izabrali glasači HDZ-a. Upravo je ona jedna od onih koja je glasala za ovakvu vladu. Ovo je nastavak istrebljenja Srba iz FBiH zbog nemogućnosti svog legitimnog predstavljanja, što nije slučaj sa drugim narodima u Republici Srpskoj", ukazao je Ivetić.

On je napomenuo da su SNSD i druge srpske stranke u FBiH dobile više od 9.000 glasova i nemaju nijednu poziciju u bilo kom kantonu niti na nivou FBiH, dok je HDZ dobio svega 1.700 glasova u Republici Srpskoj i ima direktora Republičkog sekretarijata za izbjegla i raseljena lica.

"Budućnost srpskog naroda i njihove politike jeste apsolutno jedinstvo na svim nivoima i ovom prilikom najavljujem svesrpski sastanak sa svim izabranim poslanicima i odbornicima iz FBiH i potpisivanje deklaracije o zajedničkom djelovanju, bez obzira o kojoj političkoj partiji pripadali, samo i isključivo u interesu srpskog naroda u FBiH", rekao je Ivetić.

Skupština Posavskog kantona danas je na vanrednoj sjednici potvrdila imenovanje predsjednika Vlade Đure Topića i članova Vlade, čime je okončano formiranje vlasti u kantonu nakon opštih izbora.

Vlada Posavskog kantona, na čijem čelu je i prethodne četiri godine bio Topić, bila je bez predstavnika srpskog naroda i kao takva neustavna. Nijedna institucija u BiH, kao ni međunarodne organizacije nisu djelovali da to promijene.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.