Miodrag Linta

"Vlasti u FBiH vode politiku planske diskriminacije preostalih Srba"

  • Извор: СРНА
  • 19.02.2023. 18:12

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je da je položaj srpskog naroda u Federaciji BiH (FBiH) jako težak i da federalne vlasti očigledno vode politiku planske diskriminacije preostalih Srba s ciljem njihovog potpunog nestanka.

Linta je naveo da federalna vlast, kao i kantonalne i velika većina lokalnih vlasti ignorišu brojne probleme sa kojima se suočava srpski narod na tom području.

"Preostali Srbi su prepušteni sami sebi i ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava. O tome svjedoče brojne činjenice. U dosta sela Srbi povratnici nemaju struje, vode, prodavnica, mobilne mreže, ambulanti. Putevi su veoma loši ili uništeni, a mnoge porušene kuće u srpskim selima nisu obnovljene", naveo je Linta.

On je napomenuo da je zdravstvena zaštita jako loša jer Srbi u najbližu zdravstvenu ustanovu putuju više desetina kilometara, kao i da su uslovi za školovanje veoma teški jer pojedina srpska djeca svakodnevno putuju u školu dvadesetak i više kilometara.

"U školama u opštini Glamoč i drugim mjestima u FBiH srpska djeca ne uče srpski jezik i nacionalnu grupu predmeta", saopštio je Linta.

On je dodao da na području Unsko-sanskog kantona Srbi povratnici imaju problem sa bezbjednošću zbog migranata, a da poseban bezbjednosni problem imaju vlasnici zemlje oko migrantskog kampa koji je otvoren u srpskom selu Lipa.

"Zbog neljudskih uslova života Srbi povratnici u FBiH prinuđeni su da razmišljaju o odlasku sa svojih vjekovnih ognjišta", dodao je Linta.

Linta smatra da Srbija treba da preduzme konkretne mjere i aktivnosti pomoći Srbima u FBiH, vezano za obnovu putne infrastrukture i kuća, rješavanje pitanja struje i vode, poboljšanje zdravstvene zaštite, obezbjeđivanje školovanja srpske djece na srpskom jeziku.

"Pored toga, potrebno je preduzeti konkretne mjere i aktivnosti vezano za pomoć srpskim povratnicima u oblasti poljoprivrede, stočarstva i zanatstva, kao i otvaranju malih pogona", dodao je Linta.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.