Ambasasdor BiH u Hrvatskoj

Vranješ: Instrukcija Turkovićeve nema pravnu osnovanost

  • Izvor: Srna
  • 23.11.2021.16:24

Ambasasdor BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ smatra da instrukcija ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković o obilježavanju 25. novembra kao "dana državnosti" nema pravnu osnovanost, te da nijedan ambasador ne treba po njoj postupiti.

- Više je razloga za to. Prvo, Turkovićeva ponovo zanemaruje činjenicu da je Predsjedništvo BiH zaduženo za spoljnu politiku i njena uloga je da postupa po nalozima Predsjedništva, a nikako da ona donosi samostalno instrukcije. Drugo, takozvani dan državnosti BiH nije definisan zakonom, te se ne može primijeniti na teritoriji BiH - rekao je Srni Vranješ.

Vranješ je kao treće naveo da ne postoji kontinuitet između "Alijine republike BiH" i današnje državne zajednice BiH nastale u Dejtonu 1995. godine i istakao da se danas ne primjenjuju zakoni nastali u toj nekadašnjoj republici koja je obuhvatala nekih 25 odsto teritorije sadašnje BiH i samo bošnjački narod.

- Drugim riječima, primjena nekog nevažećeg zakona davno nestale Alijine republike BiH danas bi se mogla tumačiti kao akt protiv ustavnog poretka BiH i nijedan ambasador ne bi smio to da učini. Dakle, instrukcija Turkovićeve ne predstavlja nikakav obligatorni dokument za šefove DKP-a nego kvazipolitički pokušaj stvaranja kontinuiteta sa Alijinom republikom BiH čija je Turkovićeva bila ambasador - ističe Vranješ.

On je podsjetio i na ulogu Tukovićeve u "uvozu" mudžahedina u BiH preko Zagreba, koji će kasnije sjeći ne samo srpske glave, nego ubijati i državljane SAD i pojedinih zemalja EU.

- Taj period evocira Turkovićeva sa ovom instrukcijom i ovim lažnim praznikom. Naravno da neću postupiti po instrukciji" - dodao je Vranješ.

Ambasador BiH u Sloveniji Milorad Živković rekao je Srni da će, kada je riječ o instrukciji Turkovićeve, postupiti kao i svi ambasadori iz Republike Srpske.

Turkovićeva je juče uputila instrukciju diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH o obilježavanju 25. novembra.

Samo u dijelu Federacije BiH obilježava se 25. novembar što se u Republici Srpskoj već duži niz godina doživljava kao jasna namjera političkog Sarajeva da se uspostavljanjem tog datuma kao takozvanog dana državnosti BiH apsolutno diskriminiše srpski narod, kao jedan od tri konstitutivna naroda u BiH.

U zgradi Predsjedništva BiH svake godine povodom takozvanog dana državnosti BiH bude upriličen prijem, kojem su domaćini bošnjački i hrvatski članovi, ali nikad nijedan član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske nije prisustvovao tom događaju.

Parlamentarna skupština BiH nikada nije usvojila zakon o praznicima na nivou BiH.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopštilo je da 25. novembra državni organi, preduzeća i druga pravna lica neće raditi.

Za razliku od FBiH, u Republici Srpskoj se ovaj dan ne slavi i radni je dan.