Ambasador BiH u Hrvatskoj

Vranješ: Otvaranje Konzulata u Rijeci isključivo u svrhu promocije Turkovićeve

  • Извор: РТРС
  • 02.09.2022. 08:21

Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ rekao je da je proceduru otvaranja Konzulata BiH u Rijeci pratio niz nepravilnosti i nezakonitosti.

Vranješ je za RTRS istakao da je u pitanju performans, a ne otvaranje konzulata, jer su, kako je rekao, prostorije Konzulata zaključane čim su gosti otišli.

“Čitavu proceduru pratio je niz nepravilnosti, a sve u cilju da (ministarka spoljnih poslova BiH) Bisera Turković dobije koji poen kako bi u Sarajevu dokazala da je nešto uradila za vrijeme svog mandata”, rekao je Vranješ, dodavši da je sve urađeno u svrhu promocije Turkovićeve.

On je naglasio da je potpuno isključen iz tih aktivnosti koje nose i finansijske troškove, dodajući da je Ambasada BiH u Hrvatskoj jedina ovlaštena za rad sa strankama.

“Turkovićeva se sama proglasila ovlaštenom da radi nešto na teritoriji druge države, a nema pravo na to”, rekao je Vranješ i dodao da je Hrvatska poslala jasnu poruku šta misli o tome samom činjenicom ko je bio, odnosno ko nije bio prisutan na otvaranju.

Vranješ je rekao da je on ovlašteni predstavnik u Hrvatskoj u ime BiH, navodeći da neće dozvoliti da zaposleni u Ambasadi idu u pomenuti konzulat i obavljaju bilo kakve aktivnosti tamo, kao i da neće dozvoliti bilo kakve aktivnosti vezane za novčana izdvajanja.

On je istakao da Turkovićeva svojim političkim postupcima kontinuirano narušava odnose sa Hrvatskom, kao i Srbijom.

Podsjećamo, Turkovićeva je prije dva dana u Rijeci otvorila Konzulat BiH, ali samo formalno, jer za građane vrata Konzulata ostaju zatvorena do daljnjeg.

Na ceremoniji nije bilo konzula, ni osoblja, jer nisu imenovani. Izostale su i visoke zvanice države domaćina.