Vrhovni sud SAD prihvatio razmatranje tužbe protiv OHR-a

  • 05.02.2020. 18:55

Vrhovni sud SAD nije osporio činjenicu da su odlukama visokog predstavnika, tada Pedija Ešdauna o smjenama više od 150 funkcionera i službenika Republike Srpske, među kojima je i tužitelj Zoran Žuža prekršena osnovna ljudska prava. Žuža je smatrao da visoki predstavnik nema pravo da smjenama“ pravno ubija “kako su to činili visoki predstavnici oduzimajući funkcije, a zatim i zabranjivanjem rada u javnim preduzećima, čime je ugroženo osnovno ljudsko pravo za egzistencijom. 

Da je proces u toku i da se ne može zaustaviti potvrdio je i američki advokat Džon Vintorp koji pred Vrhovnim sudom SAD-a zastupa smjenjenog šefa kabineta srpskog Parlamenta Zorana Žužu. Vintorp posebno osporava bonska ovlaštenja za koja tvrdi da su izmišljena i da nemaju pravno utemeljenje.

"Taj neuspjeh sada je dio službene sudske evidencije američkog pravosuđa i OHR ga ne može izbrisati. OHR je svjestan da američki sudovi nisu nimalo naklonjeni njegovom zahtjevu za imunitet , zbog čega je OHR posljednjih godina odlučio da ne donosi političke odluke u BiH kako to ne bi pokrenulo štetne parnice u SAD-u“, kaže Džon Vintorp, advokat Zorana Žuže.

Zanimljivo je da visoki predstavnik od 30. juna 2014. godine kada je podnijeta prva tužba pred Osnovnim sudom u Vašingtonu više nije koristio takozvana bonska ovlaštenja, a nedugo zatim i jednom broju lica skinute su sankcije. Zato doktor pravnih nauka i jedano od smjenjenih srpskih funkcinera Radomir Lukić kaže da je vijest iz Amerike nova nada za pravdu.

"Postoji nada da će pravda biti zadovoljena čak i u SAD. Ovo je samo početak je je Vrhovni sud rekao da visoki predstavnici ne mogu da se pozivaju na svoj diplomatski imunitet. Ostaje dalje da se vidi hoće li niži sud pred kojim se postupak vodi naći da su povrede učinjene, a ako je već ovako krenulo ne vidim nikakvog objektivnog razloga da ne postupi kao Sud, makar on kad ro nisu mogli naši i evropski sudovi I da konačno pravda bude zadovoljena. To je možda i neki znak organima RS da krenu u donošenje zakona o rehabilitaciji nevinih žrtava visokog predstavnika“, kaža Radomir Lukić, dekan Pravnog Fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Za donošenje Zakona o rehabilitaciji onih koje je smjenjivao visoki predstavnik neophodno je srpsko jedinstvo u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a ne većina. Jedino tako Srpska se može odbraniti i vratiti svoje oduzete nadležnosti, ali stranci rade sve da do tog jedinstva koje zagovara srpski člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ipak ne dođe. 

“Jedan od zaključaka postoji da se obaveže Vlada da donese Zakon koji će rehabilitovati sve ljude koji su bili pod sankcijama visokih predstavnika koji pet ili više godina nisu mogli da uplate penzioni staž da država, ova država kaže ima to da se reguliše. Ko može da bude protiv toga? Mi smo imali problem da izgarimo to jedinstvo“, kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Srbi kao narod ne smiju dozvoliti da nepravda postane pravda, zato što se nisu borili protiv toga, jedna je  od poruka Milorada Dodika. Ranije je postojala i odluka Ustavnog suda koja je naložila Predsjedništvu i Parlamentu BiH, i Savjetu ministara da u roku od tri mjeseca obezbjede pravo na pravni lijek, ali ni ta odluka nije sprovedena, jer je tadašnji visoki predstavnik Kristijan Švarc Šiling zabranio njeno provođenje.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)