Шеф Клуба посланика СНСД-а

Вулић: Јесмо за измјене Изборног закона, али не по налогу Шмитове изборне комисије

  • Извор: СРНА
  • 26.12.2023. 09:49

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је да СНСД јесте за измјене Изборног закона, али за нови закон који ће заједно креирати Срби, Хрвати, Бошњаци, а не ШИК - Шмитова изборна комисија.

Поводом сутрашњег састанка чланова Централне изборне комисије (ЦИК) са парламентарцима, који је сазвао предсједник ове комисије Суад Арнаутовић, а на којем ће, какао је најављено, бити представљен приједлог за измјене изборног законодавства, Вулићева је у изјави за Срну рекла да је упитно о чијем приједлогу треба разговарати и ко и шта је предложио?

"Ако су колеге из СДА сами писали измјене, чуди ме да су занемарили да по јединственим правилима институција БиХ, ако је предмет измјене више од пола текста постојећег мора ићи потпуно нови закон. Овај закон броји измјене у више од 133 члана, што значи да само овај прелази половину", нагласила је Вулићева.

Она је упитала ко позива парламентарце и ко је ЦИК, ко кога бира - парламентарци њих или они парламентарце, те да је чудно како Секретаријат Представничког дома одобрава преседане без основа.

"Не треба заборавити чињеницу да Изборни закон БиХ почиње реченицом, Члан 1.1: 'Овим законом уређује се избор чланова и делегата Парламентарне скупштине БиХ и чланова Предсједништва те утврђују принципи који важе за изборе на свим нивоима власти у БиХ'. Дакле, изборе за институције БиХ и принципе за остале!", подсјетила је Вулићева.

Што се тиче надлежности ЦИК-а, она је указала и на Члан 2.9: "ЦИК је независан орган који подноси извјештај непосредно Парламентарној скупштини БиХ и чија овлаштења из ње произлазе".

"Дакле, ЦИК је одговоран Парламентарној скупштини БиХ, а не обрнуто и има овлаштења само и колико им Парламентарна скупштина БиХ да. То се не може и не смије занемарити, јер све док радимо мимо закона, Устава и Дејтонског мировног споразума у овој земљи неће бити напретка", поручила је Вулићева.

Она је истакла да Република Српска никада неће радити по било чијим инструкцијама, а поготово не страних амбасадора и Кристијана Шмита, већ је увијек за дијалог домаћих изабраних политичара.

Пратите нас и путем Вибера