"Кључни проблем је изјава"

Вулић: Ко је Шмит да буде господар Српске и ФБиХ!?

  • 27.03.2024. 11:13

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић истакла је да Мајклу Марфију, Амбасади САД и Кристијану Шмиту није интерес БиХ, већ БиХ без суверенитета која је полигон за њихова надмудривање с циљем да остану што дуже овдје.

Она је додала да ни сам Шмит није био сигуран да ли да реагује и доноси одлуку о измјенама Изборног закона, те да је ту био пресудан утицај Марфија који ништа друго не ради осим што гледа како да БиХ апсолутно распакује на начин да распакује Дејтонски мировни споразум и да од БиХ направи исламску земљу.

Тадић: Шмит прижељкује сукобе, Српска ће наћи начин да се одупре

Тадић: Шмит прижељкује сукобе, Српска ће наћи начин да се одупре

"Изборни закон није европски закон, нити један од услова за ЕУ, што јасно показује да Шмиту и Марфију у БиХ одговарају само тензије и свађе међу људима. Веома је похвално да је реаговала ЕУ и да су на неки начин потврдили све оно што политички представници из Републике Српске све вријеме говоре а то је да је само договор домаћих лидера могућ за европски пут и напредак БиХ. Такође, и само њихово саопштење показује да ни они нису били сагласни одлуком нелегитимног Шмита за нове акције у смислу наметања закона", истакла је Вулићева.

Она је навела да ликовање "тројке" јасно показује да они и даље желе да БиХ буде у ропству, јер ако ти пристајеш да слушаш неког неизабраног странца онда је јасно да је БиХ робовласничко друштво и ништа друго.

Човић: Шмитово наметање измјена Изборног закона неприхватљиво за Хрвате

Човић: Шмитово наметање измјена Изборног закона неприхватљиво за Хрвате

"Европски пут и наметања никако не могу заједно, то је апсурдно. Драго ми је да су представници ЕУ тога свјесни за разлику од овог туристе. Овим његовим потезом ми нисмо враћени неколико година уназад, већ смо потпуно ресетовани и морамо почети све испочетка", рекла је Вулићева.

Проблем наметања Изборног закона биће ријешен и то неће ићи тако како замишљају Шмит и Марфи, међутим, указала је Вулићева, овдје је кључни проблем реченица коју је изговорио Шмит: "С мојим компетенцијама, ја сам гарант постојања Републике Српске и ФБиХ и то је моја дужност у складу са Дејтонским мировним споразумом".

"Та изјава је апсурд, то је његова илузија, његова жеља, примјер бахатости и безобразлука. То никада није виђено у свијету. Ко је он да буде господар Републике Српске или Федерације БиХ, по ком члану!?", упитала је Вулићева.

Она је навела да је већ консултовала министре у Савјету министара, те да је остало још да консултују српског члана Предсједништва БиХ Жељку Цвијановић и да се озбиљно реагује на ову изјаву њемачког туристе.

"Морамо питати Савјет безбједности по ком основу је он гарант Дејтонског споразума, а, у складу са препорукама наших правних тимова, тражићемо мишљење земаља потписница и свједока Дејтонског мировног споразума, јер ово што је он изјавио је страшно", оцијенила је она.

Према њеним ријечима, по томе испада да уопште не постоје институције ни Републике Српске ни ФБиХ који су Дејтоном јасно дефинисани као два ентитета, већ постоји тамо неки туриста који ће да каже да је господар живота и смрти становника БиХ.

"То неће ићи тако. Овдје више није питање било ког закона, у овом случају Изборног, већ је ријеч о нечему сасвим другом, а то је приватизација ентитета и наметање нечије силе и тортуре и зато ми на ово морамо озбиљно одговорити и дипломатски и на сваки други начин као изабрани политички представници својих грађана", нагласила је Вулићева.

ЕУ ударила шамар Шмиту

ЕУ ударила шамар Шмиту

Она је навела да политички представници из Републике Српске морају остати досљедни и озбиљно приступити овој изјави Шмита, а не да, како је рекла, падну у замку коју они сада очекују а то је да се баве текстом Изборног закона.

"Република Српска има апсолутно сигурне и стабилне институције. Наша Народна скупштина може у року од 24 часа донијети какав пожели закон. Међутим, ми не смијемо дозволити себи да уђемо у њихову замку да Изборни закон буде тема у јавности а да занемаримо чињеницу да је неко рекао да је господар свих нас. Кључно је питање колико ћемо се изборити са овом несувислом изјавом да је Кристијан Шмит, њемачки туриста, власник Републике Српске и ФБиХ. То је питање свих питања а када то питање ријешимо, онда ћемо видјети шта даље", истакла је Вулићева.

Амиџић: Република Српска не признаје Кристијана Шмита па тако ни његове одлуке

Амиџић: Република Српска не признаје Кристијана Шмита па тако ни његове одлуке

Она је рекла да су представници из Републике Српске апсолутно за договор, компромис и европску БиХ, те да је Република Српска направила толико корака и уложила снаге да се уради све оно што се тиче испуњавања услова на путу ка ЕУ.

"Тај европски пут кочи управо 'тројка', Мајкл Марфи и остали којима апсолутно одговора БиХ без суверенитета, а у том случају неће ништа ваљати", закључила је Вулићева.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.