Шеф Клуба посланика СНСД-а

Вулић: Наредних дана кривична пријава против Кајганића због покретања харанге против Додика

  • Извор: СРНА
  • 07.11.2023. 22:41

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић најавила је да ће наредних дана бити поднесена кривична пријава против главног тужиоца Тужилаштва БиХ Миленка Кајганића јер, како је навела, треба да објасни по ком је закону покренуо харангу против предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Вулићева је истакла да не постоје разлози да се Додик оптужује за непоштовање одлука Кристијана Шмита с обзиром на то да Шмитово именовање за високог представника у БиХ није потврдио Савјет безбједности УН.

"Не може неко без потврде легитимитета и легалитета да се иживљава над народом. Вријеме и судски процеси ће показати да смо у праву", рекла је Вулићева вечерас за ФТВ.

Насупрот томе, додала је она, Додику се ставља на терет што је потписао указ о проглашењу закона који су изгласали народни посланици који су добили легитимитет на изборима.

"Предсједник Републике Српске је радио оно што пише у Уставу Српске, што су његове обавезе и надлежности", нагласила је Вулићева.

Према њеним ријечима, Додик не злоупотребљава институције Републике Српске, већ их штити, као што штити и имовину Српске.

Она је нагласила да је пуно више народа који размишљају попут присталица СНСД-а да се не суди Милораду Додику лично, већ институцији предсједника Републике Српске.

"Постоји комплетан сценарио у периоду који слиједи и један од њих је правна борба код озбиљног правосуђа јер ми то немамо. Наше судије и тужиоци слушају међународну заједницу, а не слово закона. Већина их је поткупљена, али то су њихова част и образ. Ићи ћемо свим правним средствима, контактираћемо наше пријатеље велике силе и доказати да све оно што смо радили у прошлом периоду, Народна скупштина, није радила против било којег народа, нити нарушавања суверенитета БиХ", рекла је Вулићева.  

Она је рекла и да мора бити затворен ОХР и да није спорна сва међународна заједница.

"Овдје су коловође свега амбасадор САД Мајкл Марфи и Кристијан Шмит, који јуришају на благо Републике Српске и савршено их нико од нас не занима. Споран им је Додик јер је јасно рекао гд‌је је црвена линија", навела је Вулићева и нагласила да су све могуће санкције и црне листе уведене против предсједника Републике Српске, те да им је остало још једино, како је рекла, јавна ликвидација.

Према њеним ријечима, покушали су оспорити Додиков изборни резултат и нису успјели, а сада му суде по непостојећем закону корумпирани судије и тужиоци.

"Они њему могу забранити политичко д‌јеловање, али ће тек тада вид‌јети шта су Срби и српски народ", нагласила је Вулићева.

Кад је ријеч о функционисању институција на нивоу БиХ, Вулићева је навела да је по принципу како-кад и да није тајна да је "тројка" била фаворит међународне заједнице.

"Код њих је највећи проблем што их је много. Један каже једно, други друго, трећи треће и док се они договоре суштина је да настане тотални хаос и скренемо с правца. Постоје ту, како је рекао неко из Централне изборне комисије БиХ, шумови у комуникацији, али постоје неке тачке о којима смо једногласни, о којима нема проблема", рекла је Вулићева, наводећи као примјер усвајање резолуције о преговарању и приступању ЕУ.

Она сматра да се о неким питањима д‌јелује врло одлучно, сагласно и тимски, док има тема попут сједишта Апелационог од‌јељења Суда БиХ у којима су странке на власти разједињене.

"По мени је нереално да неко из `тројке` одређује гд‌је ће бити. Шта је вас брига гд‌је ће бити кад то припада Републици Српској - да ли ће у Вишеграду, Бањалуци, Источном Сарајеву? У приједлогу закона стоји да ће имати сједиште у Републици Српској. Зашто неко из ФБиХ, односно `тројке` одређује гд‌је ће бити у Републици Српској? Позадина је сасвим друга", рекла је Вулићева.

Предсједавајућа Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ оцијенила је да је позадина тога да они желе да Апелационо од‌јељење буде у Источном Сарајеву и да у њему буду, како је навела, "салонски Срби".

"Салонски Срби су они који се изјашњавају као Срби, а залажу се за бошњачке политике", рекла је Вулићева.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: