Шеф Клуба посланика СНСД-а

Вулићева Бербоковој: Надам се да ћете подржати усвајање, а не наметање законских рјешења

  • Извор: СРНА
  • 05.03.2024. 13:24

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић позвала је министра спољних послова Њемачке Аналену Бербок да, уколико су њене намјере према БиХ пријатељске, да искористи свој утицај и заустави било каква наметања од Кристијана Шмита јер то представља урушавање свих договора у БиХ које је веома тешко постићи.

Приликом данашњег састанка чланови колегијума Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ са Бербоковом, Вулићева је нагласила да друга посјета Бербокове БиХ у двије године говори о повећанон интересу Савезне владе Њемачке за ситуацију у БиХ и региону.

"Ваша прва посјета десила се у тренутку када су многи упозоравали да западном Балкану и БиХ пријети дестабилизација, и да ће овдје доћи до отварања другог, или уз Молдавију, трећег фронта у Европи. И ту су најчешће Република Српска и власт предвођена предсједником Милорадом Додиком виђени као актери који ће узроковати дестабилизацију.

Као што видите, до тога не само да није дошло, већ што се тиче Републике Српске, до тога и неће доћи. Ми овдје знамо све замке рата. Нисмо и нећемо бити његови промотери али нећемо бити ни присталице поједностављеног гледања на ствари. Ми смо овдје свједоци како једнодимензионална гледишта доводе до трагедија и како темељан, комплексан, предан и дуг рад доводе до одрживог мира и напретка", нагласила је Вулићева.

Колико зарађује публика у

Колико зарађује публика у "Милијунашу"?

Она је додала да је у међувремену БиХ одржала опште изборе, поштене и фер.

"Имамо нове власти, а заједничке институције на нивоу БиХ не само да су избориле кандидатски статус за чланство у ЕУ, већ се сада с правом надамо и отварању преговора о чланству са ЕУ. Оно што бих посебно подвукла као шеф посланичке групе најутицајније странке у БиХ јесте да упркос разликама и снажној динамици у нашим односима ми за разлику од прошлости имамо редовне састанке свих партнера из власти са нивоа БиХ. На тим састанцима производимо рјешења", рекла је Вулићева.

Она је констатовала да проблеми обично долазе од оних који на тим састанцима не сједе, оних које не бирају бирачи и грађани БиХ.

"Разлог таквим страховима пред Вашу прошлу посјету БиХ, а које сте на директан начин подијелили и у Вашој изјави пред ову посјету, је то што Ви и они који Вас, допустићете ми, погрешно савјетују, виде ствари једнодимензионално. Односно, ви видите актере у региону, и ту прије свега мислим на предсједника Додика и Републику Српску, као неку продужену руку нечије туђе агенде, и предвиђате да предсједник Додик и ми у Републици Српској имамо властите интересе, своју политичку агенду, визију и идеје и да смо спремни за њу се борити свим поштеним, мирним, и ефикасним путевима.

Да поједноставим, ми нисмо и не желимо бити ничији непријатељи. И желимо и вашој држави и читавој Европи да непријатељства што прије престану. Отварање преговора о чланству у ЕУ, колико ми је познато, је најважнији разлог ваше посјете, а ми у Републици Српској видимо као наш интерес", навела је Вулићева.

Супер олуја тутњи изнад Јадрана

Супер олуја тутњи изнад Јадрана

Поред свега што се најчешће види као бенефит ЕУ пута, од владавине права, инвестиција и развоја, рекла је Вулићева, "ми у Републици Српској вјерујемо да јако пуно аномалија, од постојања Канцеларије високог представника и нелегитимног Шмита до странаца у Уставном суду БиХ, и де факто протектората који странци проводе у БиХ, можемо да сведемо на једну мјеру која постоји у свим здравим, сувереним, Федералним и мултиетничким или мултијезичним чланицама ЕУ."

"И у том процесу, наш први и најважнији интерес је да у сваком кораку, наравно, у том смислу постигнемо што више. И сретни смо да у самој ЕУ, имамо све више саговорника на ту тему. У том смислу, наравно, вољели бисмо и да Њемачка буде саговорник. Али да би се то догодило, морате схватити да ми имамо своје интересе, да користимо све легитимне и мирне путеве да их заступамо и одбранимо, и да очекујемо да се испуне.

Ако бих морала да користим Њемачку као примјер - Република Српска не дозвољава да јој се одузимају надлежности и право на самоуправу на исти начин на који то не би дозволила и не дозвољава ни Баварска. И ми, као што је имала и Њемачка, имамо своје проблеме које лијечимо временом и тешким и мукотрпним радом, разговорима и договорима. Кључан допринос стабилизацији Европе након толико сукоба дала је Њемачка након свега тога и након исказаног разумијевања за њен интерес", нагласила је Вулићева.

Како да аутомобил потроши што мање горива на ауто-путу

Како да аутомобил потроши што мање горива на ауто-путу

Она је додала да је Њемачка важна за пут БиХ ка ЕУ и као што је она била кључна гаранција за усмјерење Европе ка сарадњи и миру тако је БиХ као успјешна прича на основама Дејтонског мировног споразума и Устава гаранција и симбол тога да је у Европи вјечни мир могућ и као таква значиће много у времену које мора доћи, а у којем ћемо изаћи из конфликта који је ставио сјенку над све нас.

"Није могуће не примјетити да Вам се домаћин састанка јавно захвалио на Вашој подршци да се усвоји пакет мјера за интегритет изборног процеса. Ја се надам да ћете остати истрајни у томе и тако подржати усвајање, а не наметање било каквих законских рјешења. Подсјећам Вас да БиХ има легитимно изабране политичке представнике, као и органе законодавне власти чија је функција усвајање односно доношење законских рјешења. Наметање било чега што не представља вољу народа у БиХ наноси трајну штету овој земљи и њеним народима", указала је Вулићева.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.