Poslali gas

Zahvaljujući Srbiji Sarajlije i Tuzlaci imaju grijanje

  • Извор: АТВ
  • 02.11.2021. 19:25

Zahvaljujući humanom gestu Srbije, Sarajlije i Tuzlaci se ne smrzavaju. Poslije havarije u Bugarskoj, Srbija je odmah kupila gas od Mađarske, a odmah zatim proslijedila BiH, odnosno FBiH. Pošto su radijatori bili već hladni, nije se čekala administrativna procedura.

„Dali smo juče dovoljne količine gasa da se niko ne smrzne. Daćemo im i danas. Nismo još ni potpisali papire, ali nema veze“, rekao je Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa“

Srbija je po dosta višoj cijeni nabavila pet miliona kubnih metara gasa. Milion je dala BiH, odnosno Sarajevu i Tuzli.

„Tu bi već mogao se sistem napuniti i dobar dio toplana mogao preći na prirodni gas, ali sve je dalje uslovljeno koliko će to dugo trajati vremenom i uslovljeno koliko Srbija može, jer realno govoreći ona izuzetno kupuje skup gas“, rekao je Almir Bačarević, stručnjak za energetiku. 

Nestašica gasa u Evropi i višestruko veće cijene nisu bile prepreke ni ovoga puta Srbiji da pritekne u pomoć BiH, odnosno vlastima u Sarajevu.

I dok se građani Federacije, vrtići, škole i bolnice griju zahvaljujući pomoći Srbije, u Vladi Federacije muk. U istoj zgradi gdje sjede i federalni ministri je i rukovodstvo Energoinvesta. I oni ćute o pomoći koju su dobili iz Srbije. 

Pomoć Srbije stigla je baš kada su politički odnosi Sarajeva i Beograda, sa sarajevske strane više nego napeti. Ipak, zna sarajevska čarpija, a i politika da se ne smije odbiti prirodni gas koji spasava ionako već zagađeno Sarajevo.

„Nažalost toplane još uvijek moraju raditi na alternativnom režimum jer još uvijek,jer je dotok gasa limitiran iz Srbije, ali nadamo se da će za 48 sati doći do stabilizacije“, izjavio je Edis Baković, direktor „Sarajevogas“.

Ako već nisu se javno zahvalili sarajevski političari, jesu njihovi građani, koji su itekako osjetili hladnoću tokom vikenda, pa nisu štedjeli kritike za federalne političare, a ni pohvale na račun Srbije.

-„Našu Vladu ne zanimaju građani.“

- „I kažu Dodik i Vučko loši, jok ba naši su nesposobni, SDA će nas ukopati sve.“ 

- Hvala Srbijo!!! A, Bosno moja – sramoti se bijedo jadna." 

„–Daj veliku Srbiju, da više normalno živimo.“

Za samo godinu dana, Srbija se dva puta našla prva u pomoći Federaciji BiH. Prve vakcine u Sarajevo stigle su iz Beograda, a juče i danas gas koji nije izveo građane na ulicu koji su najavili proteste zbog hladnih radijatora.


Тагови: