Предраг Ћеранић

"Закони важе за све, Шмитов легитимитет озбиљно уздрман"

  • Извор: СРНА
  • 13.10.2023. 11:02

Декан бањалучког Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић изјавио је Срни да је легитимитет Кристијана Шмита озбиљно уздрман, због чега је оправдан апел министра безбједности у Савјету министара Ненада Нешића да Шмит мора поштовати институције БиХ и њене законе, укључујући и оне који се односе на оружје.

Ћеранић је рекао да коме год да је стало до тога да БиХ буде суверена земља, поготово неким политичким структурама којима су "пуна уста" грађанске државе, требало би да се залаже за то да се поштују њене институције и да закони важе за све.

"У том смислу треба посматрати и апел министра Нешића да и Шмит и сви други морају поштовати законе и прописе ове земље који, између осталог, не дозвољавају неовлаштеним лицима да уносе `дуге цијеви`", поручио је Ћеранић, наводећи да је ситуација са Шмитом постала "права сапуница без краја".

Ћеранић је додао да га чуди да озбиљна држава као што је Њемачка, која је један од стубова ЕУ, допушта себи такво понижење да њеног грађанина оспорава пола једне државе у којој је он наводно високи представник, иако нема легитимитет од Савјета безбједности.


Дакић: Путеви у Српској у релативно добром стању, у току неколико великих пројеката

Дакић: Путеви у Српској у релативно добром стању, у току неколико великих пројеката

Он је навео да Нешић има пуно право што апелује да институције БиХ раде свој посао, те да закони важе за све, при чему је посебно апострофиран Шмит.

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић рекао је јуче да је од Граничне полиције БиХ обавијештен да је Шмит лани унио три "дуге цијеви" у БиХ, на шта нема право према важећим законима који се односе на оружје, као и да је то оружје накнадно враћено у Њемачку.

Он је рекао да је то пропуст домаћих безбједносних институција, посебно Граничне полиције БиХ, те додао да Шмит приликом сваког доласка у БиХ треба да најави Граничној полицији свој боравак овдје, као и наоружану пратњу да би јој био одобрен улазак. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.