Zbog akcije "Konak"

Zatraženo poništenje prijema 150 kadeta u Graničnu policiju BiH

  • Izvor: klix.ba
  • 27.09.2021.22:12

Nakon što je policijska akcija "Konak" razotkrila cijeli niz nezakonitosti, Svevlad Hoffman, glavni inspektor i savjetnik direktora Granične policije BiH, podnio je danas zahtjev za poništenje javnog konkursa za prijem 150 kadeta u ovu instituciju.

Kako saznaje Klix.ba Hoffman je zahtjev argumentovao činjenicama da su policijska otkrića i hapšenja članova komisije za prijem kadeta cijeli proces posve kontaminirali i kompromitovali te kako je cijela bh. javnost uznemirena.

On se pozvao na Zakon o policijskim službenicima koje predviđa da cijeli proces mora biti transparentan, pravdan i zakonit.

U zahtjevu se navodi i kako imajući u vidu obim sumnji potpuno je realna procjena da je veći broj kandidata po osnovu davanja mita i nelegalnog posredovanja nezakonito "isposlovalo" mjesto na samoj listi za prijem u radni odnos te da je cijeli postupak potrebno ponoviti.

Kako saznaje portal Klix.ba Hoffmana je danas prilikom predaje ovog zahtjeva na hodnicima sjedišta Granične policije BiH verbalno napao pomoćnik direktora D.K., za kojeg se spekulira da je bio jedan od kotačića u cijelom procesu.

Sud BiH odredio je juče jednomjesečni pritvor na prijedlog Tužilaštva BiH za osumnjičene pripadnike Granične policije BiH Rejhana Rakovića i Ensara Saličinovića te Kenita Čakića.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili vlasti, primanja dara i drugih oblika koristi i protivzakonitog posredovanja, koja se odnose na koruptivna ponašanja i aktivnosti prilikom kandidovanja za prijem zaposlenika u Graničnu policiju BiH.

Konkretno, osumnjičeni se terete da su tokom 2020. i 2021. godine zahtijevali i primili određeni novčani iznos, kako bi osigurali prijem u radni odnos u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine. Kako saznajemu za prijem kadeta traženo je između 15 i 20 hiljada KM.

Predmet istrage bio je posljednji konkursu, prema kojem je trebalo biti primljeno 150 kadeta, i to 25 kadeta s najmanje završenim VI stepenom školske spreme za drugi nivo pristupanja u činu "mlađi inspektor" i 125 kadeta s najmanje završenim IV stepenom školske spreme za prvi nivo pristupanja u činu "policajac" u više organizacionih jedinica.