ATV

Sarajevo

Željka Cvijanović i Ilham Alijev potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu

 • Izvor: SRNA
 • 13.04.2023. 13:41

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev potpisali su danas u Sarajevu Zajedničku deklaraciju o strateškom partnerstvu dvije zemlje.

Nakon potpisivanja Cvijanovićeva je zahvalila Alijevu što je prihvatio njen poziv prilikom nedavne posjete Bakuu.

"Prilikom posjete Bakuu primljena sam na najbolji način od Alijeva i pozvala ga u posjetu BiH. Predsjednik Alijev je došao da pokaže da je prijatelj svih naroda u BiH, a to je pokazao i u prethodnom periodu", istakla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare.

Cvijanovićeva je rekla da je danas otvoreno novo poglavlje u odnosima dvije zemlje.

"U prehodnom periodu radili su na podršci i intervenciji našoj socijalnoj infrastukturi, ali i drugim projektima. Danas smo odlučili da napravimo novi vid saradnje, rekla je ona.

Cvijanovićeva je napomenula da sam naziv Deklaracije govori da je donesena odluka da BiH i Azerbejdžan budu strateški partneri i time poboljšaju ekonomsku saradnju, uvežu biznise i dođu do boljih ekonomskih blagodeti, ali i bezbjednosne saradnje.

Alijev je podržao BiH i njene interese i dodao da će biti uspostavljena zajednička ekonomska komisija.

"Govorili smo o uspotavljanju radne grupe s ciljem povećanja trgovinske razmjene i konkretnih investicionih projekta. Zainteresovani smo za investicije posebno po pitanju energetike", rekao je Alijev.

Prema njegovim riječima, ovom deklaracijom su ustanovljeni novi putevi i gradiće se novi odnosi.

"Kada je riječ o ekonomiji, uspostavićemo komisiju za ekonomiju između ove dvije zemlje. Na nama leži velika odgovornost, ali sam uvjeren da će ove dvije zemlje graditi bolje odnose", ocijenio je Alijev. 

 • 19:52 Bez komentara

  Kratka, dinamična i zanimljiva emisija koja okuplja i iznosi video snimke neobičnih i nesvakidašnjih prizora i događaja iz cijelog svijeta. Izbor donosi novinar i reporter Goran Katić.

 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Serija: Igra sudbine (12+)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:00 Serija: Istine i laži (12+)

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 21:45 Serija: Merdokove misterije (12+)

  Priča je smeštena u Toronto 1895. godine i istražuje zanimljiv svet Vilijama Merdoka, zgodnog mladog detektiva, koji koristi radikalne forenzičke metode poput skupljanja otisaka prstiju kako bi rešio neke od najjezivijih zločina u gradu. Iako mu se kolege podsemavaju zbog njegovog radikalnog pristupa i izložen je skepticizmu svog šefa inspektora Brekenrejda , Merdok je često jedini koji može da reši slučajeve.

 • 22:30 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.