Predsjednik Udruženja žena žrtava rata

Živković Rajilić: Da je pravde, Džaferović bi odgovarao za ratne zločine

  • Извор: СРНА
  • 04.08.2022. 12:08

Da je imalo pravde u BiH Šefik Džaferović, koji ovih dana daje zapaljive izjave o predstavnicima ostalih konstitutivnih naroda, ne bi smio ni obavljati važne funkcije, već bi odavno odgovarao za ratne zločine, rekla je predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

Ona je izjavila Srni da je Džaferović, koji je ratni načelnika CJB Zenica, bio optuživan na tom planu, ali da ga štiti SDA kadar u pravosuđu, koje je rak-rana BiH.

"On je potpuno promašio realnost. Jedini rušioci života, mira, napretka i sloge u BiH je kadar SDA, a ne Hrvati i Srbi", rekla je Živković Rajilić komentarišući tvrdnje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da i dalje ima onih koji otvoreno atakuju na "suverenitet i teritorijalni integritet BiH, dovode u pitanje njenu održivost, prijete podjelama, podrivaju institucije i međunarodni subjektivitet".

Ona kaže da Srbi i Hrvati u BiH samo traže da budu ravnopravni, te da neće uspjeti zamisao predstavnika političkog Sarajeva o unitarnoj BiH po mjeri samo jednog naroda.

"Te zamisli su nosilac razdora u BiH", rekla je Živković Rajilić i izrazila nadu da će ljudi, poput Džaferovića kad-tad doći pred lice pravde.

Džaferović je na nedavnoj akademiji povodom sjećanja na ratnu akciju takozvane Armije BiH na Igmanu, između ostalog, izjavio da ideološki i politički sljedbenici onih koji su, kako je rekao "glavni organizatori genocida i udruženog zločinačkog poduhvata, ometaju napredak ka postizanju pune stabilnosti, prosperiteta i članstva u EU i Nato", te da se "takvoj politici svi značajniji međunarodni faktori odlučno suprostavljaju".