Шеф Клуба посланика СНСД-а

Жунић: Опстанак БиХ могућ, само уз поштовање свих елемената споразума

  • Извор: СРНА
  • 21.11.2023. 09:04

Шеф Клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић поручио је да је основни услов за опстанак БиХ као заједнице коју чине два ентитета поштовање свих елемената Дејтонског споразума.

Жунић је нагласио да је Република Српска више пута поновила да стоји чврсто на тим темељима и да искључиво поштује слово Дејтона.

"Сваки покушај рушења тих принципа, сваки покушај унитаризације БиХ може само довести до распада ове заједнице јер принцип који је Дејтон поставио је једини принцип на којем БиХ може почивати", рекао је Жунић Срни.

Он је додао да то стално треба понављати јер они који мисле да ће српски народ прихватити другачију организацији заједнице БиХ могу само довести до њеног распада.


Ово је један од траженијих послова у Њемачкој: Плата 3.000 евра

Ово је један од траженијих послова у Њемачкој: Плата 3.000 евра

"Република Српска је настала прије Дејтона, али је прихватила тај споразум и поштује га. Границе имеђу ентитета које је верификовао овај споразум су непромјењиве и трајне, то су чињенице и то Устав говори", истакао је Жунић.

Он је рекао да Република Српска, поштујући Дан потписивња Дејтонског споразума, поштује мир и Устав вјерујући да и други народи у БиХ размишљају на тај начин.

"Потписивање Дејтонског споразума је важан тренутак за све грађане БиХ. Парафирањем тог документа престао је рат у БиХ и створен је простор да сви народи у БиХ наставе живот у миру", навео је Жунић.


Пензионер из БиХ оптужен да је био курир нарко дилера

Пензионер из БиХ оптужен да је био курир нарко дилера

Пуних 28 година навршило се данас од када је у америчкој бази "Рајт Петерсон" у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.