Обиљежено и у Бањалуци

168. годишњица Теслиног рођења

  • Извор: АТВ
  • 10.07.2024. 20:10

Човек је рођен да ради, трпи и да се бори, ко тако не чини мора пропасти, тако је говорио српски геније Никола Тесла.

Тесла, један је од најблиставијих умова у свијету, човјечанству је поклонио епохалне изуме. Увео је свијет у електрично доба, осмислио индукциони мотор, наизмјеничну струју, ласерску и радарску технологију, даљинско управљање, бежичну комуникацију, електричне аутомобиле и мноштво других чудесних открића. 168. годишњица од његовог рођења обиљежена је и у Републици Српској. 

''То је био један великан који је био понос. Био је препознатљив у цијелом свијету са својим патентима и допринио да ми као мала држава и ентитет и цијели народ будемо поносни на њихово знање'', рекао је Владо Цвијић, иноватор.

Свијет данас не би био овакав какав јесте, да није било Тесле, поручено је са обиљежавања. Испред бисте Николе Тесле у Бањалуци положено је цвијеће, а у Дому омладине отворена изложба ученичких ликовних радова.  

''Све фирме данас на свијету које се баве било којом дјелатношћу у основи имају погонско гориво које произилази из Теслиног изума неизмјеничне струје, без ње живот овакав какав јесте не би постојао, а ова фирма не би постојала да не постоји дистрибуција и пренос те енергије'', рекао је Драган Чавић, директор „Електрокрајине“.

Никола Тесла је све податке које је прочитао користио као да у себи има библиотеку, због те способности није правио цртеже изума, већ је радио према сликама које је имао у глави.

Био је човјек којег су неупућени често називали залудним сањарем који је добио је више од милион долара од својих изума и истом брзином их потрошио на нове изуме. Међутим, Тесла је био идеалиста највишег реда, а таквим људима, новац мало значи.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: