Odjeknula vijest među roditeljima

750 KM mjesečno za višečlane porodice

  • Извор: АТВ
  • 01.09.2022. 18:59

750 KM za višečlane porodice sa četvoro i više djece, gdje je jedan roditelj nezaposlen. Odjeknula je ta vijest među roditeljima. Kažu, značiće mnogo.

"To će nam mnogo značiti bar ćemo moći da kupimo njima šta treba", rekla je Dragana Lalić.

"Mnogo će mi značiti. ja sam majka sa četvoro djece, nezaposlena", rekla je Dragana Knežević.

Udruženje "četiri plus" raduje pomoć ovim porodicama. U budućnosti ćemo, kažu raditi na tome da se njihov status još poboljša. 

"To će svakako dobro doći pogotovo tamo gdje ima nezaposlenih u porodici, tako da, 750 KM nije malo", rekao je Jovan Radovanović iz Udruženja "Četiri plus".

Pomoć za višečlane porodice koju je najavio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odnosi se na 1.300 porodica. To znači da će moći da ostvare i zdravstveno i penziono osiguranje.

"Za svaku porodicu koja ima četvoro i više djece, a gdje se nalazi nezaposlena majka ili otac da obezbijedimo jednomjesečno primanje od 750 KM na mjesečnom nivou sa doprinosima", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Do kraja godine ova sredstva će biti isplaćivana kao jednokratna pomoć. Potrebno je izvršiti izmjene zakona što će se, kako je potvrdio premijer desiti narednih mjeseci, nakon konstituisanja novog saziva Narodne skupštine.

"Ovo mora proći zakonsku procedure, izmjenu nekoliko zakona i Zakona o socijalnoj zaštiti, Zakon o poreskom postupku Republike Srpske. Naše Ministarstvo za porodicu omladinu i sport skupa sa Udruženjem napraviće aplikaciju, spisak svih tih korisnika", rekao je Radovan Višković.

Ovo je još jedna od mjera pronatalitetne politike u Srpskoj. Za to će na mjesečnom nivou biti izdvojeno oko 970 hiljada maraka, odnosno na godišnjem 11 miliona 700 hiljada.

Тагови: