Злочин који се памти

82 године од покоља Срба у Дракулићу, Мотикама, Шарговцу и руднику Раковац

  • Извор: АТВ
  • 04.02.2024. 19:07

Бол за најмилијима није прошла ни након 82 године, а неће никада ни проћи. Тог седмог фебруара 1942 године у рану зору кренуло се у покољ и убијање свега што је било српско у Шарговцу, Мотика, Дракулићу и руднику Раковац. Све без испаљеног метка. Усташки водичи су прича Марко Шева биле комшије. Он је остао без четворо браће и сестара. Усташе су му сестру од 12 година заклали док је била у школи.

"Кажу да је њу тај неки усташа гањао између клупа, она бјежала, била цурица јака 12 година. Баци столицу, није могао да је стигне удари је и она јадница падне онда су је извели доље ниже и заклали". каже Марко Шева из Шарговца.

Заборавити не смијемо. Наши будући нараштаји морају знати шта се овдје дешавало, каже и окупљени народ. 

"Много важно да се сјећамо али за некога, за некога није ни важно", "Да се никада не заборави, да будемо спремни јер оно што су радили онда, радили би и сад да могу", "Морамо се сјећати али и борити се од најмлађега до најстаријега", кажу грађани.

Ако не будемо своји на своме и не будемо имали своју државу немамо ни слободу, порука је предсједника Српске. Република Српска, каже Милорад Додик гарант је нашег постојања и опстанка. Ово треба да буде мјесто нашег памћења. Зато је важно је да овом страшном злочину над Србима буде снимљен и филм али и урађена спомен соба. 

"Увијек су ми у мислила та мала дјеца која нису знала ништа, нису разумјела ништа која су била у креветима топлим, домаћинства и породице гдје су живјели а онда наиђу неки лоши људи који им поремети и узму сан, узму живот, завију у црно породице завију у црно српски наш народ. Од свега што нам се нуди осим Републике Српске све је погрешно", каже предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Ово мјесто је доказ да је злочинац никада неће добити споменик али и да је жртва јача управо од злочинца, чуло се у Дракулићу. 

"Вријеме Републике Српске је једино вријеме када се слободно сјећамо, када не дамо да нам забораве жртве и да нам фалсификују историју", каже Ненад Стевандић, предсједник НСРС.

"Гдје год је била крв мученика током вијека и памтивјека од Христа до данас од оснивања свијета до данас ту је било сјеме новог живота е то сјеме смо браћо и сестре данас ми и дјеца", каже Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалука.

Тог крвавог седмог фебруара усташе су у бањалучким насељима  Дракулић, Мотике, Шаговац и у руднику Раковац убиле више од 2.300 Срба међу којима је било 551. дијете. Под командом надпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног „Тјелесног здруга Анте Павелића“, усташе из Загреба и Бањалуке убијале су на монструозна начин Србе без иједног испаљеног метка.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.