Институт за јавно здравство

Аћимовић: Потврђена четири случаја великог кашља

  • Извор: РТРС
  • 01.12.2023. 15:11

У Републици Српској су потврђена четири случаја великог кашља, а број обољелих је сигурно већи јер нису сви пацијенти са симптомима тестирани на овај вирус, изјавила је данас помоћник директора за медицинске послове у Институту за јавно здравство Српске Јела Аћимовић.

Аћимовићева је рекла да љекари у неким случајевима сумњају на ову болест, али да, због блаже клиничке слике, пацијенти добију само терапију и упућују се на кућно лијечење.

Она је позвала родитеље и здравствене раднике да провјере вакцинални статус дјетета и да, уколико су пропустили неку од доза, што прије то надокнаде.

Из Института за јавно здравство Републике Српске су, од појаве првих случајева оболијевања у сусједним земљама, послали препоруке за поступање свим здравственим установама у Српској.

За примарну превенцију постоје ефикасне комбиноване вакцине, петовалентна и четверовалентна, које садрже компоненту против пертусиса /ДТаП-ИПВ-ХиБ и ДТаП-ИПВ/ и које се дјеци дају у оквиру обавезног календара имунизације у Српској.

Пертусис или велики кашаљ представља веома заразну болест од које најчешће оболијевају мала дјеца. Болест узрокује бактерија која се након уласка у респираторни систем домаћина размножава и ствара токсине, због чега настаје оштећење респираторне слузнице.

Велики кашаљ се преноси капљичним путем, трајање инкубације је девет до десет дана /распон од шест до 21 дан/, а особа је најзаразнија на почетку болести.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)