Сезона

Афричка куга мијења традицију - нова правила за свињокољ

  • Извор: Глас Српске
  • 29.11.2023. 14:28

Традиционални свињокољ у пуном је јеку, а из републичког Инспектората Српске апелују на домаћине да се строго придржавају прописаних мјера како би се спријечило ширење афричке куге свиња, болести која је ове године десетковала домаће фарме нанијевши огромну штету пољопривредницима и економији Српске.

Да ова болест, која је први пут у Српској регистрована љетос, и даље не мирује показује најновији случај из Херцеговине гдје су ловци протеклог викенда пронашли више дивљих свиња које су угинуле због заразе вирусом афричке куге. Свиње су пронађене у ловиштима између Невесиња и Гацка, а анализа узетих узорака потврдила је сумње ветеринара и ловаца.

Имајући у виду околности у вези са вишемјесечном циркулацијом вируса у Српској, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске је с обзиром на сезону свињокоља донијело одређене мјере и смјернице које се требају спроводити приликом клања свиња за сопствене потребе како би се сузбило даље ширење заразе.

"На првом мјесту је адекватно спровођење зоохигијенских и биосигурносних мјера у погледу простора и опреме који се користе, адекватног збрињавања изнутрица, те лабораторијско испитивање на присуство трихинеле, а у зараженим и угроженим подручјима обавезно је достављање узорка слезине сваке заклане свиње с циљем провјере присуства вируса афричке куге“, рекли су у Инспекторату и додали да се свако клање више од пет свиња треба најавити надлежном ветеринарском инспектору.

Ко ће добити накнаду штете од афричке куге свиња од одобрених средстава

Ко ће добити накнаду штете од афричке куге свиња од одобрених средстава

Навели су да је правовременим дјеловањем заустављено даље ширење болести и да је ситуација под континуираним надзором надлежних служби, а како би тај тренд био настављен, неопходно је да се и индивидуална домаћинства придржавају наведених правила.

"Циљ је становницима омогућити задовољење традиционалних потреба уз поштовање превентивних мјера. Посебно апелујемо на домаћинства која се налазе у угроженим подручјима. Дефинисане мјере нису компликоване за спровођење и захтијевају минимум личне одговорности појединаца, а с циљем општег добра“, рекли су у Инспекторату. 

Додају да до сада нису имали пријава да је неко непрописно одлагао изнутрице и нус производе закланих животиња, а што представља изузетно велики ризик, јер на тај начин друге дивље и домаће животиње могу доћи у додир са истим, те евентуално допринијети ширењу афричке куге.

"Наведени отпад потребно је одложити у ископане јаме уз примјену мјера дезинфекције“, прецизирали су у Инспекторату Српске.

Синиша Маринковић из Лакташа, који је претходних година пружао услуге клања свиња и пилића, каже за “Глас” да је због појаве афричке куге свиња ове сезоне одлучио да се не бави тим послом.

"Због бриге за своје здравље, али и домаћина ове године не учествујем у свињокољу. Видим на терену да су људи опрезни и придржавају се смјерница, а видно је и да ове сезоне мање кољу рањенике него претходних година. Ни сам за себе нећу клати свињу, највјероватније ћу узети готове полутке у месници, јер ми то дјелује као сигурнија опција“, казао је Маринковић. 

Контроле

Ветеринарска инспекција је у протеклом периоду са МУП-ом Републике Српске спроводила појачане контроле промета свиња у Српској, а због прометовања без прописане документације поднесено је шест кривичних пријава.

"Контроле ће и даље бити настављене. Скрећемо пажњу појединцима који помишљају да на овај начин набаве свиње, имају у виду да ће у случају појаве болести сами сносити трошкове лабораторијских анализа које нису мали, а до сада их је у редовном поступку плаћало ресорно министарство. У случају настале штете због оболијевања и еутаназије животиња неће моћи остварити ни помоћ Републике“, упозорили су из Инспектората.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.