Кризни штаб

Афричка куга пријети: Цијело подручје општине прогласити угроженим!

  • 04.12.2023. 12:44

Кризни штаб за контролу афричке куге свиња на подручју Сокоца предложио је да цијело подручје ове локалне заједнице буде проглашено угроженим, након што је на лешевима дивљих свиња потврђена ова зараза, рекао је начелник општине Милован Бјелица.

Бјелица је навео да је на састанку Кризног штаба утврђен план активности које ће се одвијати под надзором Ветеринарске инспекције града Источно Сарајево и Ветеринарске службе на Сокоцу.

Он је подсјетио да је дванаесточлани Кризни штаб формирано након што је у суботу, 2. децембра, обавијештен да је Ветеринарски институт "Васо Бутозан" у Бањалуци на лешевима три од четири пронађене угинуле дивље свиње у рејону Пуховца код Сокоца потврдио афричку кугу свиња.

Афричка куга свиња се појавила у још једној општини у Српској

Афричка куга свиња се појавила у још једној општини у Српској

Ветеринар Мирко Станишић рекао је новинарима да је неопходно да се становништво упозна о ризицима и опасностима које са собом носи овај вирус који се лако преноси са животиње на животињу и од кога искључиво оболијевају домаће и дивље свиње, те да је стопа угинућа веома висока.

Он је навео да ће новоформирани Кризни штаб предузети све неопходне кораке у сарадњи са свим осталим институцијама како би ову болест покушали да ставе под контролу.

Станишић је истакао да је прва мјера нешкодљиво уклањање лешева већ предузета, те да је веома битно благовремено обавјештавање ветеринарске инспекције о постојању сумње код болесних животиња и пронађених лешеве како би се предузеле потребне мјере.

Он је рекао да ће локални Кризни штаб препоручити Републичком кризном центру да се одреди заражени круг полупречника три километра од примарног жаришта, а за угрожени појас круг пречника десет километара, што значи да ће бити уведене рестриктивне мјере које ће донијети ветеринарски инспектор.

"Ово је специфичан случај, јер прво појављивање заразне болести имамо на дивљачи, тако да ћемо будно пратити ситуацију, пописати и ставити под надзор сва имања која имају домаће свиње, а власници ће добити упуства како да препознају промјене и уоче сваку сумњу на болест, те да благовремено пријаве ветеринарској инспекцији или овлаштеној ветеринарској организацији", изјавио је Станишић.

Ветеринарски инспектор града Источно Сарајево Никола Планинчић рекао је новинарима да ће се сљедеће мјере на заштити ширења афричке куге свиња налагати рјешењем, а једна од најбитнијих је да ће имања на којима се гаје свиње у зараженом подручју бити стављена под надзор.

Он је нагласио да нема разлога за велику бригу код становништва у овој локалној заједници, јер се ова болест не може пренијети на друге животиње и на човјека, али изазива велике економске штете због великог угинућа свиња.

Секретар Ловачког удружења "Гласинац" са Сокоца Раде Марковић рекао је да ће од сада ловци појачати присуство у ловишту и одмах након угинућа или нових случајева оболијевања лешеве санирати према прописима које налаже Ветеринарска инспекција.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.