ATV

Talas zahlađenja će zamijeniti visoke temperature

Afrički anticiklon se vraća u BiH

  • Извор: АТВ
  • 27.07.2023. 20:58

Afrički anticiklon, koji je u BiH donio temperature i do 40 stepeni u nekim gradovima, se vratio u Saharu.

Ono što nam ponovo slijedi je Azorski anticiklon, odnosno polje visokog pritiska iznad Atlantskog okena, što će donijeti loše vrijeme.

Njegov dolazak prepoznaćemo po olujnim vjetrovima sa mnogo kiše, što će obilježiti prvi dio avgusta.

Došlo doba globalnog ključanja

Došlo doba globalnog ključanja

Ipak, vratiće se i Afrički anticiklon iz Sahare, a njega očekujemo sredinom avgusta kada će ponovo donijeti visoke temperature.

"Afrički anticiklon se vratio u Saharu i sa njim se ponovo družimo sredinom avgusta. Najveći uticaj na vremenske prilike u narednom periodu imaće ponovo Azorski anticiklon, odnosno polje visokog pritiska iznad Atlantskog okeana, sa centrom iznad Azorskih ostrva, koja se nalaze zapadno od Španije i Portugalije. Talasi svežeg i vlažnog atlantskog vazduha kretaće se po obodu ovog anticiklona preko zapadne i srednje Evrope dalje na istok, izazivajući prolazna naoblačenja, osveženje, kišu, pljuskove, ali i lokalne nepogode praćene grmljavinom i gradom", kaže meteorolog Ivan Ristić.

U nedjelju krajem dana očekuje se naoblačenje i promjena vremena, odnosno ponovo stiže hladni front zbog kojeg će temperature pasti.

Najdramatičniji snimak eksplozije: Vatrena pečurka poletjela u nebo, zemlja počela da se trese

Najdramatičniji snimak eksplozije: Vatrena pečurka poletjela u nebo, zemlja počela da se treseПратите нас и путем Вибера