Рупа у закону

Ако вас неко прогони у ФБиХ, можете позвати само МУП Српске

  • Извор: АТВ
  • 30.01.2024. 15:26

Ако бисте хтјели пријавити да вас непозната особа уходи, а налазите се нпр. у Јелаху, морали бисте отићи у Добој и позвати полицију која би санкционисала осумњичено лице.

Разлог томе је разлика у законима ФБиХ и Републике Српске, на шта је недавно скренуо пажњу Дамир Никшић, посланик у Федералном парламенту. Наиме, Кривични закон ФБиХ прогањање, наметљиво понашање или ухођење не препознаје као кривично дјело ако то чини особа коју не познајете.

Недостатак бољег дефинисања кривичног дјела приказао је законску ”рупу” у Кривичном закону ФБиХ. У члану 183 који говори о Угрожавању сигурности говори се о озбиљној пријетњи, а у ставу 3. дефинише се ухођење.

Њемачка пуца пред налетом деснице

Њемачка пуца пред налетом деснице

Међутим, ту је битна разлика која је отворила ”рупу”, а проблем је дефиниција починиоца која у тумачењу овог става истиче особу коју жртва мора познавати.

”Ко прикрадањем, учесталим праћењем или узнемиравањем на други начин угрожава сигурност брачног партнера, особе с којом живи у изванбрачној заједници, родитеља свог дјетета или друге особе с којом одржава или је одржавао блиске везе, казниће се новчаном казном или казном затвора до једне године”.

То значи да ако неовлаштено пратите неко особу, покушавате да јој се приближите мимо њене воље, покушавате да успоставите контакт директно с њом или преко посредника, нећете кривично одговарати осим ако сте са том особом били у блиском контакту.

Ако познајете ту особу, тек тада можете кривично одговарати.

Миличић: ”Ухапшен сам грешком, полиција ме је замијенила за другу особу”

Миличић: ”Ухапшен сам грешком, полиција ме је замијенила за другу особу”

Са друге стране у Кривичном закону Републике Српске дефинисано је кривично дјело ”Прогањање” у којем не постоји одређење односа осумњиченог и жртве што омогућава органима реда да санкционишу кривично дјело.

”Ко упорно и кроз дуже вријеме прати или уходи друго лице или с њим директно или преко трећег лица настоји успоставити или успоставља нежељени контакт или на други начин код тог лица изазива промјене животних навика, тјескобу или страх за властиту сигурност или сигурност њему блиских лица, казниће се новчаном казном или казном затвора од двије године”.

За особе које жртва познаје, а почине кривично дјело ”Прогањање” разлика је само у казни која је већа.

Због 26 дана затвора осуђивани убица пријетио полицајцима

Због 26 дана затвора осуђивани убица пријетио полицајцима


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм