Много успјешних похода

Алпинисти из Српске планинске стазе кроте и у осмој деценији

  • Извор: Глас Српске
  • 22.09.2023. 07:45

Планинари у Српској ове сезоне имали су много успјешних похода широм БиХ, али и ван њених граница, иако тај вид спорта, како тврде, није посебно популаран међу омладином, па врхове све чешће освајају они старији, од којих су неки загазили чак и у осму деценију.

Предсједник Планинарског друштва “Вучји зуб” из Требиња Игор Шкеро за “Глас Српске” каже да су се овог љета успjели на доста планинарских врхова, чак и на Доломите у Италији, гдје су многи оборили свој висински рекорд.

“Наше друштво броји око 120 чланова, а међу њима доминирају планинари средње животне доби. Међутим, и они нешто старији су прилично активни па тако најстарији члан има близу 80 година”, казао је Шкеро.

Додао је да их до краја године очекује још похода, а средином октобра обиљежиће 20 година постојања и реализовати традиционалну акцију, успон на Вучји зуб и врхове Орјена, гдје очекује учешће више стотина планинара.

Данас су Свети Јоаким и Ана, ово су обичаји и вјеровања

Данас су Свети Јоаким и Ана, ово су обичаји и вјеровања

"Осим двије стандардне руте, у тој акцији у понуди ће бити и нова стаза”, казао је Шкеро.

Година је била веома успјешна и за чланове Планинарско-еколошког друштва “Мајевица” из Бијељине који истичу да су имали низ похода широм БиХ, али и ван њених граница. Истакли су да имају уређене четири планинарске стазе, а велика средства инвестирали су и у планинарски дом.

“До краја године имамо наш традиционални “Меморијал Сњежане Крајишник” у част трагично преминулој чланици овог друштва”, казали су у овом друштву, које броји око 170 чланова. 

Додали су да нису задовољни бројем младих који бирају да вријеме проводе у природи и на планини.

Интернет трговину ће обављати само регистровани трговци?

Интернет трговину ће обављати само регистровани трговци?

“Свега десет одсто наших чланова чине млади људи и због тога покушавамо да организујемо школе планинарења и предавања о значају планинарења по средњим школама”, казали су у овом друштву.

Предсједник бањалучког Планинарског удружења “Абонос” Александар Балабан, који је и водич друге категорије, каже да су ове године имали око 30 успјешних акција, а најпоноснији су на освајање Проклетија, лијепог и суровог Прења, као и највишег врха Словеније Триглава.

“Током јесени планирамо да обиђемо неколико планина које до сада нисмо походили”, казао је Балабан. 

Осим тога, намјера им је и да наставе изградњу планинарске стазе на Чемерници.

Данас обустава саобраћаја у центру Бањалуке

Данас обустава саобраћаја у центру Бањалуке

“Та стаза ће водити до највишег врха на подручју Бањалуке, односно до Голог виса који се налази на 1.339 метара надморске висине. Пред крај године почећемо са припремама за главну акцију планирану у наредној години, а то је успон на највиши врх Африке Килиманџаро, гдје ћемо се упутити у фебруару”, казао је Балабан.

Бојана Крњајић из Бањалуке, која се планинарењем бави три године, каже да за њу ноћно планинарење има посебну чар.

“Поред освајања врхова, често шетамо и путевима природе, попут Сутурлије на коју смо ишли ноћу. Невјероватан осјећај је када изађете у пољану или попнете се на врх, а изнад вас само небо пуно звијезда“, казала је Крњајићева, која је у протеклом периоду освојила врх Голе планине, Зечији камен на Козари, Голи вис на Чемерници, Крчмарице, али и Осјеченицу.

Велики Столац

Планинарско-спортско друштво “Столац” из Вишеграда у суботу организује успон на Велики Столац. Окупљање учесника је у седам часова код планинарског дома Гостиља, а правац кретања је село Жлијеб - Крагујевац - Велики Столац. Укупна дужина стазе у оба смјера је око 23 километра, односно око осам сати хода. Организатори су навели да је по доласку у планинарски дом обезбијеђен бесплатан ручак за учеснике.

"Учесници који допутују данас могу преспавати у планинарском дому, а цијена ноћења је седам КМ по особи“, навели су организатори.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.