Разговарамо са љекарима

АТВ специјал о непостојећој афери "Кисеоник": "Неко је имао злу намјеру"

  • Извор: АТВ
  • 31.10.2023. 21:40

Недавно је обустављена истрага Републичког јавног тужилаштва, у случају непостојеће афере "Кисеоник".

Аферу је у јеку пандемије Ковид 19 изазвао градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, тада је називајући највећом афером вијека. Његови медијски и јавни наступи у вези с тим изазвали су страх и несигурност код бројних пацијената на Универзитетском клиничком центру Републике Српске, страх и несигурност и код њихових породица, и код великог дијела грађана Републике Српске. 

Све то је замало изазвало катастрофалне посљедице и по пацијенте обољеле од ковида 19, али и све друге пацијенте који су због природе својих обољења имали потребу за лијечење кисеоником.

О свему томе говоримо у АТВ Специјалу посвећеном непостојећој афери ''Кисеоник''.

Докторица Славица Зељковић, начелник Ургентног центра, рекла је да је афера и прича о неисправном кисеонику на УКЦ-у Републике Српске за вријеме пандемије вируса корона  довела у питање све одлуке медицинских радника и повјерење грађана које су лијечили. 

Милка Јандрић, специјалиста Клинике интезивне медицине за нехируршке гране, рекла је да су тада у Клиничком центру успјели да збрину све пацијенте који су се јављали ради здравствених услуга, али су пружали здравствену подршку и колегама из цијеле Републике Српске. 

''Сигурно да овај период није био једноставан ни за наше становништво. Током цијелог процеса пандемије били смо доста транспарентни, свакодневно смо излазили са информацијама које смо ми имали, имали смо и велику подршку медија али и разумијевање нашег здравственог сектора. Ни у једном тренутку није мањкало никаквих потребних лијекова, нити опреме која нам је требала за лијечење наших болесника. Кисеонична терапија је неопходна код критичних форми болести, гдје је главна клиничка слика тешка упала плућа'', изјавила је Јандрићева.

Примаријус доктор Владимир Мирошљевић, начелник Клинике за дјечије болести, рекао је да је на овој Клиници било хоспитализовано 355 пацијената и већина њих је захтијевала неке од облика кисеоничне терапије.

''Имали смо пет пацијената који су захтијевали респираторну подршку, односно, морали су да иду на респираторе, од чега смо имали један смртни случај. У том случају се радило о дјетету са тешком урођеном срчаном маном које је добило ковид и преминуло је. Сви остали пацијенти који су дошли на Клинику за дјечије болести су изашли здрави и доброг општег стања'', рекао је доктор Мирошљевић.

Љекари су имали додатни проблем тада, а то су били родитељи, јер када имате болесно дијете, онда имате болесну и породицу, каже Мирошљевић.

''И када вам дође неко и пита вас 'је л' то онај кисеоник?', Да, то је тај кисеоник. Ја радим преко 30 година у УКЦ-у Републике Српске. Такав и тај кисеоник је кориштен од првог дана од кад сам ја дошао на клинику. Користио се за вријеме ковида и користи се и сада. Неко је имао злу намјеру да натовари тешко бреме на раднике којима су навече аплаудирали у Бањалуци, а онда одједном су хтјели да их претворе у зле људе који не размишљају исправно и који не размишљају медицински. Медицински радници су поднијели такав притисак који је био невиђен. Ћутали смо, нисмо излазили у медије, давали смо тај кисеоник, бринули смо о пацијентима и на крају крајева, није нас ни интересовало толико то тада. Нисмо ни били свјесни колико смо се трошили у немедицински дио приче, а имали смо пацијенте. Ниједно дијете није показивало знакове погоршања болести због кисеоничне терапије“, нагласио је Мирошљевић

Рекао је да се љекари нису одрицали тог кисеоника и наставили су да га користе. 

Емисију "АТВ Специјал" можете погледати у видео прилогу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!