BiH

Automobili među najvećim zagađivačima, vazduh sve lošiji

  • Izvor: Srna
  • 10.11.2022.16:50

Automobili su jedan od najvećih zagađivača vazduha u BiH, istaknuto je danas u Sarajevu povodom završetka trogodišnjeg projekta za borbu protiv zagađenja vazduha u BiH.

Na skupu je pojašnjeno da automobili emituju tri puta više zagađujućih materija od propisane norme.

Ekspert za kvalitet vazduha u Švedskoj agenciji za zaštitu prirode Sara Brnekov, koja je radila na tehničkim aspektima kvaliteta vazduha u okviru projekta, istakla je da je kvalitet prikupljenih podataka bio na zavidnom nivou.

– Na osnovu toga istražili smo izvore zagađenja vazduha, te 30 odsto zagađenja u Sarajevu otpada na saobraćaj, ostalo su industrija i neka pozadinska zagađenja – rekla je Brnekova.

Ranka Radić iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, koji je bio jedan od korisnika projekta, rekla je da su kroz doniranu opremu značajno unaprijedili monitoring kvaliteta vazduha u Republici Srpskoj.

– U Banjaluci i Trebinju instalirane su dvije stanice za praćenje kvaliteta vazduha i osnovnih komponenti u vazduhu. Osim ovoga, dobili smo i kompjutersku opremu i server, koji će služiti za mjerenje podataka u realnom vremenu, ali i izvještavanju o kvalitetu vazduha – navela je Radićeva.

Enis Omerčić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda istakao je da će mreža mjernih stanica za monitoring kvaliteta vazduha biti kompletirana postavljanjem mjerne stanice u Mostaru, što se očekuje do proljeća naredne godine.

– Projekat nam je tehnički mnogo pomogao. Dobili smo ogromnu količinu znanja s obzirom na to da nemamo mnogo mogućnosti da dijelimo ta znanja jer nas je malo u zemlji – naveo je Omerčić.

Trogodišnji projekat “Poboljšanje kvaliteta vazduha i upravljanja kvalitetom vazduha u BiH” je 2019. godine pokrenula Švedska agencija za zaštitu prirode /SEPA/, uz finansijsku podršku Ambasade Švedske.

Projekat se realizuje u saradnji sa Švedskom hidrometeorološkom službom, a uključene su i sve relevantne institucije iz BiH, te Republički hidrometeorološki zavod i Federalni hidrometeorološki zavod.