Гост АТВ Јутра Горан Куртиновић

Бакшиш је рак рана угоститељства

  • Извор: АТВ
  • 11.10.2023. 08:28

Предсједник Управног одбора Хорека Горан Куртиновић каже у АТВ Јутру да удружење ради са министарством туризма на побољшању услова радника у угоститељству.

У Закону стоји да конобари у ресторанима или хотелима би морали имати завршену угоститељску школу, али ситуација на терену је другачија.

"Пошто је то немогуће испунити, а хвала Богу тај закон је од 2017. године и нису нас кажњавали по том питању, нема објекта који не би био кажњен. Сходно томе покушали смо да избацимо ту тачну закона да нас не би кажњавали у будућности", каже Куртиновић.

Он поручује да су сви свјесни шта значи школован радник. Међутим, вођени чињеницом да је бити конобар специфично занимање јер раде са људима, у смјенама, комуницирају на више језика, и поред знања човјек мора имати жељу да се уопште бави тим послом.

"Када смо причали са директорима школа, они су схватили да ми омаловажавамо ту школу. Мислили су да смо на супротним странама, а на истим смо. Оставили смо ту тачку закона и још га проширили да се он не односи само на конобаре, него и на куваре, туристичке водиче и слично. Тако да смо дали приоритет угоститељској школи, а дозволили смо и другима да могу учествовати у угоститељству", каже Куртиновић.

Он напомиње и да угоститељство губи многе раднике који одлазе на сезонски рад за веће плате. Због свега тога, Удружење се бори кроз нацрт закона за побољшање услова рада.

"Три основна услова су да радник не испашта ако послодавац не испуњава своје обавезе. Највише се односи на здравствено осигурање. Плата у ковертама, чекамо закон имамо неких приједлога. И трећа је одговорност да преузме и конобар за издавање или не издавање рачуна. Мислили смо да чак конобарски смјер дигнемо на четворогодишњи ниво образовања и да посљедња година буде 90 одсто праксе, а 10 одсто наставе. Било би најбоље да добијемо класификацију конобара према нивоу знања. То су сад нацрти у које ћемо се упустити у угоститељским школама да би број уписаних ђака био све већи", каже Куртиновић.

Он истиче да је пожељно да у ресторанима и хотелима раде старији конобари. Да у младости буду у кафићима, послије у ресторанима, а онда када није више потребна брзина него искуство, нека раде у хотелима.

"Бакшиш је рак рана угоститељства и свођење све на тај бакшиш. Ми смо расправљали о том дијелу да ли је исправно да само конобар узима бакшиш а иза њега стоје кувари и читава индустрија од послодавца који је уложио у објекат па надаље. То је друга тема гдје расправљамо и о озакоњењу бакшиша да може тај бакшиш легално пријављивати. Компликована је тема, али степеницу по степеницу удружеље Хорека заједно са министром ће помјерити барем за 23-30 одсто напријед ако не и више", каже Куртиновић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина