ATV

Najveći hrišćanski praznik

Banjalučani Božić dočekali u Hramu Hrista Spasitelja

 • 07.01.2019. 19:07

Tačno u ponoć, uz crkvena zvona, brojni pravoslavni vjernici dočekali su Božić u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Ujedinjeni u molitvi, pričaju da najradosniji hrišćanski praznik tradicionalno proslavljaju. 

Obilježavamo ga u krugu familije. Skupimo se svi na jednoj večeri na Badnje veče, sad idemo u crkvu da se pričestimo. Sutra, poslije čitavog posta ćemo se omrsiti. Drago mi je i čestitam svim pravoslavnim vjernicima Božić, da ga proslave u miru i u društvu svojih najbližih", "Po našim tradicionalnim običajima, sve po redu: od cicvare, božićnjeg hljeba, pečenica i tak odalje, naravno sve štp ide,  kolači. Danas, naravno se posti", naki su od komentara vjernika.

Svetu arhijerejsku liturgiju u ponoć je služio Njegovo preosveštvenstvo vladika banjalučki Jefrem uz sasluženje sveštenstva. Obraćajući se vjernicima, poželio je da Božić proslave u miru.

"Draga braćo i seste, dozvolite da svima vama ovdje prisutnim i svima vjernicima naše bogomčuvane Eparhije banjalučke najsrdačnije čestitam praznik rođenja Hristovog sa riječima pozdrava Mir Božiji, Hristos se rodi. Hristos se rodi radi nas ljudi i radi našega spasenja, rodi se u pećini  ibi položen u jasle, uz anđeosku pjesmu - Slava Bogu na visini, a na zemlji mir i dobra volja među ljudima", poručio je vladika banjalučki Jefrem.

Nakon svete arhijerejske liturgije, pročitana je i Božićna poslanica Njegove svetosti Patrijarha srpskog Irineja, a onda obavljeno i pričešće.

Vjernici su Božić dočekali uz želju da ga sa porodicom na okupu proslave u miru i veselju. Najradosniji hrišćanski praznik pravoslavnim vjernicima čestitali su i najviši zvaničnici iz Republike Srpske.

 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Serija: Igra sudbine (12+)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:00 Serija: Istine i laži (12+)

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 21:45 Serija: Merdokove misterije (12+)

  Priča je smeštena u Toronto 1895. godine i istražuje zanimljiv svet Vilijama Merdoka, zgodnog mladog detektiva, koji koristi radikalne forenzičke metode poput skupljanja otisaka prstiju kako bi rešio neke od najjezivijih zločina u gradu. Iako mu se kolege podsemavaju zbog njegovog radikalnog pristupa i izložen je skepticizmu svog šefa inspektora Brekenrejda , Merdok je često jedini koji može da reši slučajeve.

 • 22:30 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:40 Serija: Red Rok (12+)

  Kriminalistička serija smještena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina, donosi zaplete vezane za ubistva i međusobne odnose ljudi.