Privredna komora

Banjaluka domaćin prvog Festivala kraft piva: "Čista emocija"

  • Извор: АТВ
  • 07.04.2023. 19:45

Festival kraft piva u Banjaluci, prvi po redu, ugostio je osam izlagača u Privrednoj komori Srpske. Cilj je bio promovisati piće koje nastaje u malim kućnim radinostima.

Dobar kraft znači i dobru vodu, ječam, hmelj. Aleksandar kaže da je u pitanju čista emocija. 

„Kraft pivo je napravljeno s ljubavlju. Znači da bi napravili ovu jednu flašicu, napunili, stvarno morate dosta tu uložiti i truda“, kaže Aleksandar Janković, kraft pivo "Kum".

„Tri vrste ječma i četiri vrste hmelja, pivski kvasac i domaću vodu. Znači nema nikakvih nekih konzervanasa, antioksidanasa, regulatora pjene, bojila, vještački zamjenskih sirovina. To ne postoji“, ističe Jugoslav Župić, kraft pivo "Varcar".

„Proizvod koji mi proizvodimo najlakše bi objasnio ako bi ga smjestili među ostale proizvode koji su zanatski, tako da, svi znamo za domaći ajvar, domaći med, domaći pekmez i sve ostalo. E, mi sada u pivu, proizvodimo pivo na domaći zanatski način“, priča Ljubomir Marić, kraft pivo "Master craft brewery".

Tesla lansirao svoje pivo, cijena paprena

Tesla lansirao svoje pivo, cijena paprena

Povući ručnu, olabaviti kravatu i nakon radnog dana popiti čašu domaćeg hedonizma. Pjenušavom kraftu nisu mogli odoljeti ni ministri. Poruka je jasna, podržati pivare i promovisatri domaći proizvod.  

 „Želim da im čestitam na ovoj inovativnoj ideji. Znam da ovo nije jedini projekat koji oni realizuju i koji će realizovati, i to pokazuje kako Privredna komora odnosno Područna Privredna komora može biti servis ljudi iz privrede“, istakao je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

„Poručite svima, popijte domaće pivo pa onda tražite neki Hajneken ili nešto drugo. U principu, to je sve isto, a dosta ćemo se ljepše osjećati kad pijemo svoje i kad znamo da je to urađeno i sa ljubavlju i da pomažemo da stvaramo novu vrijednost u Republici Srpskoj“, poruka je Save Minića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

"Protest poljoprivrednika politički motivisan"

Vrijednosti domaćeg prepoznaje i domaćin Privredna komora, bez obzira na prošlogodišnji deficit od 47 miliona maraka u spoljno-trgovinskoj razmjeni. Kažu da je baš ovaj festival jedan od načina da se stanje popravi i da se tek otvara prostor za izvoz piva. 

„Malo koji lokal u Beogradu ili unutrašnjosti Srbije možete naći da u njemu nema Banjalučkog piva. To je svakako za primjer i drago mi je da je direktor rekao da, pored tržišta Srbije, oni planiraju i neka druga regionalna tržišta da osvajaju, pa čak i tržište zapadne Evrope“, izjavio je  Goran Račić, predsjednik Područne Privredne komore Republike Srpske.

Višković posjetio najveću kinesku državnu korporaciju u oblasti građevinskog inženjeringa

Višković posjetio najveću kinesku državnu korporaciju u oblasti građevinskog inženjeringa

Priča o pivu je jedna os najstarijih priča. Pominje se još u kamenom dobu. Postoje podaci da su egipatski radnici na izgradnji piramida u Gizi bili plaćeni pivom. Vikinzi su vjerovali da u Valhali, odnosno Obećanoj zemlji, postoji koza koja će im davati najukusnije pivo. Najukusnija piva možemo probati danas u Banjaluci na prvom Festivalu kraft piva.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.