Iz različitih oblasti

Banjaluka: Promovisano 29 doktora nauka VIDEO

  • 08.11.2018. 13:49

Univerzitet u Banjaluci danas je promovisao 29 doktora nauka, koji su disertacije branili u periodu od novembra prošle do novembra ove godine.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da su kandidati doktorirali iz različitih oblasti, te da su njihove doktorske disertacije dijelom publikovane u međunarodnim časopisima. 

"Univerzitet je ponosan na svoje doktore nauka, koji su dostigli najvišu titulu u akademskoj zajednici", rekao je Gajanin novinarima. 

Prema njegovim riječima, podaci pokazuju da godišnje na ovom univerzitetu doktorira između 20 i 35 doktora nauka. 

"Današnji kandidati doktorirali su po starom planu i programu, a u budućnosti nas očekuju doktori nauka koji studiraju po bolonjskom procesu u tri cilusa studija", naveo je Gajanin. 

Profesor na Pravnom fakultetu u Banjaluci Dijana Zrnić, koja je na Filološkom fakultetu doktorirala iz interdisciplinarne oblasti prava i književnosti, rekla je da se njena tema doktorske disertacije bavi motivom pravde u američkoj književnosti od 17. do 20. vijeka. 

"Kod nas interdisciplinarnost još nije dovoljno prepoznata niti zastupljena, tako da je ovo bilo osvježenje u naučnom i socio-kulturnom smislu", rekla je Zrnićeva. 

Zrnićeva je istakla da se za Univerzitet u Banjaluci odlučila zbog kvaliteta predavača, ali i zbog cijene odbrane doktorske disertacije.