Proizvodnja ljekovitog bilja

Bavljenje ljekovitim biljem posao sa perspektivom

  • 14.06.2018. 19:37

Proizvodi od ljekovitog bilja iz Hercegovine su sve traženiji u svijetu. Samo prošle godine BiH je izvezla eterična ulja u vrijednosti od oko 10 miliona maraka. Zato plantaže smilja, lavande, vrijeska i drugog bilja, ovih dana krase hercegovačka polja.

Lavanda sa ljubinjske plantaže za žetvu je spremna za nekih desetak dana. Nakon toga od nje će se praviti eterična ulja koja će završiti na svjetskom tržištu. 

Ljubinjsko preduzeće "Lj-bilje" proizvodi sve, od sadnice do gotovog proizvoda. Njihovi čajevi, mirisne kesice pa čak i kreme od lavande stalno idu preko granice. Osim sa svojih plantaža, bilje uzimaju i od kooperanata kojih je sve više. Najveći akcenat je na eteričnim uljima.

"Eterična ulja pravimo od lavande, smilja, vrijeska, ruzmarina i žalfije. Eterična ulja završavaju uglavnom na svjetskom tržištu, mi smo inače izvozno orijentisana firma i preko 60 odsto izvozimo na inotržište. Najdalje Amerika, Kanada, Rusija i Australija", istakla je Slobodanka Dangubić, "Lj-bilje", Ljubinje.

I do Kine će stizati hercegovačko ljekovito bilje. Petnaestak predstavnika kineskih kompanija prošetalo se ovih dana po hercegovačkim plantažama. Proizvođači sigurni da će se Kinezi ponovo vratiti.

"Kinezi su vrlo ozbiljni i to nisu bili turisti nego zaista eminentne kineske kompanije. Čini mi se realno da sada postoji mogućnost da se neko od tih kompanija vrati sa ozbiljnom pričom i namjerom da radi", istakao je Radovan Anđelić, predsjednik Grupacije za ljekovito bilje i eterična ulja BIH. 

Najviše problema stvaraju komšije iz zapadne Hercegovine. Zasadili su ogromne plantaže smilja pa je cijena kilograma eteričnog ulja sa dvije hiljade pala na svega 700 evra. Proizvođači sa juga Srpske nade polažu u druge vrste ljekovitog bilja kojih u Hercegovini ima na pretek.  
 

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)