Neđo Trninić

Bez kolektivnog ugovora nema povećanja plata u ŽRS

  • 22.05.2019. 19:25

Uprava Željeznica nam je, samoinicijativno, ponudila povećanje plata u prosjeku od 10 odsto, pa je tu ponudu poslije nekoliko dana povukla. Plan je bio da povećanje krene sa aprilskom platom i to da radničke plate do 500 maraka budu povećane za 12 odsto, a narednih kategorija 10 i osam odsto. Međutim, Uprava ponudu nije ispoštovala, pa predstavnici šest sindikata traže hitan sastanak sa Upravom, resoronim ministrom i Vladom. 

"Dobili smo neko šturo saopštenje Uprave da ne može doći do povećanja plate dok se ne dobije saglasnost relevantnih organa, nakon njihovom mišljenja i preporuka. Kad smo imali taj sastanak sa upravom, gdje nam je predočeno povećanje plate na zahtjev Uprave, smatrali smo da su sve saglasnosti, da je sve to dogovoreno," rekao
je Goran čamdžić, predsjednik Sindikata održavanja šinskih vozila ŽRS. 

Uprava ŽRS je ponudila povećanje najnižih plata, takve namjere i planove je podržala i Vlada Republike Srpske, ali još nema konačne odluke, kaže ministar Neđo Trninić. Obećanom povećanju plata se ispriječila i jedna formalnost. 

"U pitanju je tu što bi Uprava i sindikati trebalo da potpišu kolektivni ugovor koji oni nemaju. Bez toga, i inače, da donesemo takvu odluku, imali bi problem kod takvog povećanja, ne bi mogli uopšte ići, ne znamo kojem djelu bi išli na povećanje. To bi u ovom momentu, i ako budemo išli, išlo jednokratno, samo za jednu platu, eventualno za drugu itd... dok se potpiše kolektivni ugovor. Više su to sada formalni razlozi nego što su stvarni," kaže Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

U Upravi Željeznica nisu odgovarali na naše pozive i mejlove. Kako smo saznali Zoran Ilinčić, v.d. generalnog direktora je na putu. 

Ministar kaže da je spreman da izađe u susret i sastane se sa sindikalcima. Kaže da željezničare razumije i da su njihovi zahtjevi za povećanjem plata potpuno opravdni. Više od 1.200 radnika u "Željeznicama" prima platu u rasponu od 450 do 650 maraka. 

Kako tvrdi ministar Trininić, za prva četiri mjeseca Željeznice su premašile plan proizvodnje za 22 odsto, finansijski rezultati su im bolji od planiranih za 36 odsto, smanjeni su troškovi, izmiruju obaveze. Došlo je vrijeme i da radničke plate budu povećane, kaže ministar.