Jedan od načina da poljoprivrednici vrate dio uloženog

Bez osiguranja nema proizvodnje pod "vedrim nebom"

  • Извор: АТВ
  • 26.07.2023. 19:15

Kada se vrijeme i klima okrenu protiv poljoprivrednika, osiguranje usjeva je jedan od načina da vrate bar dio uloženog u zemlju. Darko Ilić, svoje povrtlarske usjeve osigurava već godinama. Nevrijeme je ovih dana poharalo i njegovo imanje.

"Bili su ljudi iz osiguranja, vještaci, međutim, još uvijeke nemamo konkretne nalaze, odnosno šteta je 100-tna. Osiguranje zavisi od kulture, znači prinos puta prosječna cijena dolazite do sume samoga osiguranja. Tako da za neku očekivanu dobit od samog povrća koja je sa nekih 100.000 KM, premija osiguranja je 7.000 KM", kaže Darko Ilić, Udruženje povrtlara Republike Srpske.

Voćar Nenad Mirajnić, ove godine svoje voćnjake nije osigurao. Nadao se smanjenom urodu, a na kraju ostaće bez svega. 

U Sloveniji upravo počeo da pada snijeg

U Sloveniji upravo počeo da pada snijeg

"Posljednje dvije godine jesam osiguravao, ove godine po nesreći nisam. Pošto sam imao slab rod, nisam htio osiguravati. Bojim se da i to nema efekta, koliki je obim štete mislim da nam ne može pomoći niko, a kamoli osiguranje", kaže Mirjanić.

Ministarstvo poljoprivrede planira da izdvoji 1,5 miliona KM za sufinasiranje premije osiguranja primarne poljoprivredne proizvodnje. To je za oko 2,5 puta više nego u prethodnoj godini. Limit po korisniku je 40.000 KM. 

Hoće li nevrijeme iz Hrvatske stići u BiH?

Hoće li nevrijeme iz Hrvatske stići u BiH?

"Gdje ukupna premija osiguranja koju je uplatio korisnik 7.000 KM. Ministarstvo učestvuje sa 50 odsto, znači za 3.500 KM vi obezbjedite 100.000 KM. Još jednom apel, bez toga proizvodnja pod vedrim nebom neće moći biti održiva", kaže ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Savo Minić. 

Prošle godine 231 poljoprivrednik koristio je sredstava ministarstva za osiguranja primarne poljoprovredne  proizvodnje. Tada je ukupno odobreno i isplaćeno 619.172,60 KM. Ove godine poljoprivrednici nisu iskušavali sreću, već igrali na sigurno, ali još u nedovoljnom broju. 

Potukle se žene u kinu

Potukle se žene u kinu


Пратите нас и путем Вибера