Bajram u Banjaluci

Bez praštanja nema budućnosti

  • 15.06.2018. 19:17

"Bez praštanja nema budućnosti”, poruka je to jutrošnjeg bajram-namaza klanjanog u banjalučkoj Ferhat-paša džamiji. Na molitvi povodom velikog islamskog praznika, ramazanskog Bajrama, okupilo se mnoštvo vjernika iz Banja Luke, okolnih gradova, ali i dijaspore. 

Riječima “Bajram Šerif Mubarek Olsun” svim Muslimanima praznik je čestitao muftija banjalučki, Osman ef.Kozlić.

Vjernici koji su se okupili u Ferhadiji kažu da su veoma srećni što praznik obilježavaju u jednoj od najljepših džamija na ovim prostorima. 

“Ovaj praznik za nas znači jedan poseban osjećaj koji ćemo provesti u krugu familije na najljepši mogući način,” rekao je Banjalučanin Sandi Šejh.

“Došao sam da vidim prvi put Ferhadiju od kako su je obnovili, sve je ok. Zahvaljujem se i Općini i Republici što su ovo ovako obezbjedili,” kaže Fahrudin Dervović iz Sarajeva.

Nakon molitve, slavlje se nastavlja u domovima. Na Bajram, kažu, i kuća i trpeza treba da su puni. Tako je bilo i u banjalučkom naselju Vrbanja. Dok su domaćice pravile baklave, muški članovi okretali su jagnje na ražnju. 

Puno ljubavi, još više dobrog raspoloženja i izobilje ukusne domaće hrane....bajramska je to slika danas u porodici Kahriman. Najvažnije je, kažu, da u svi na okupu. Kao i svake godine, tradicionalno, Bajram proslavljaju u krugu porodice. Osim njihovih bližnjih, u posjetu im tokom dana svrate i komšije ostalih vjera. 

Ramazanski Bajram jedan je od dva najznačajnija islamska praznika i praznuje se tri dana. Vjernici ga doživljavaju kao krunu nakon svetog mjeseca Ramazana u kojem su postili, uzdžavali se od jela, pića i rđavih misli. 


 

Тагови:
  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина