Međunarodni dan podizanja svijesti o opasnostima od mina

BiH bez mina tek 2030. godine

  • Извор: АТВ
  • 04.04.2023. 19:25

Tek 35 godina poslije rata BiH bi trebalo da bude potpuno očišćena od mina. Ostalo je još 860 kvadratnih kilometara sumnjive opasne površine.

To su samo neki od podataka koji su predstavljeni povodom 4. aprila, Međunarodnog dana podizanja svijesti o opasnostima od mina. A koliko je deminerski posao opasan, govori podatak da su od završetka rat, život izgubila 54 deminera, a više od 150 njih je povrijeđeno. 

Službe apeluju da da im nedostaje deminera, kao i materijalno - tehničkih sredstava. 

“Da se pojačaju ljudski kapaciteti u Oružanim snagama BiH, u civilnim zaštitama Republike Srpske i Federacije i naravno BH Maka, kako bismo našim domaćim kapacitetima mogli da oslobodimo zemlju”, rekao je Saša Obradović, direktor Centra za uklanjanje mina BiH.

Sve je to trebalo biti završeno do 2027. ali odlaskom stranih donatora koji se okreću prostorima Ukrajine, period završetka deminiranja BiH je produžen za tri godine. U tom procesu učestvuju i Oružane snage BiH. 

“Deminirali preko 51 milion kavadratnih metara i uklonili oko 21.000 raznih vrsta mina, neeksplodiranih ubojnih sredstava i time spasili toliko života“, rekao je Radovan Ilić, komandant operativne komande Oružanih snaga BiH.

U opštini Istočna Ilidža deminiranje se privodi kraju. Posljednji teren je u naselju Vojkovići. 

 “Završetkom ovog projekta, preko 30.000 kvadratnih metara zemljišta se stavlja u  upotrebu i to će biti veoma značajno za razvoj opštine Istočna Ilidža“, istakao je Đorđe Čelik, načelnik odjeljenja za Stambeno - komunalne poslove opštine Istočna Ilidža. 

U BiH je do sada pronađeno 80.000 mina i 65.000 eksplozivnih sredstava zaostalih nakon rata. Od zaostalih mina, u poslijeratnom periodu, smrtno su stradale  623 osobe.

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.