Srednjoškolski centar Golub Kureš

Bilećki srednjoškolaci čuvaju od zaborava stradanja u selu Korita

  • Извор: АТВ
  • 19.04.2022. 17:39

U susret velikom datumu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu, 22. aprilu, učenici bilećkog Srednjoškolskog centra „Golub Кureš“, pod mentorstvom prof. Tanje Bubreško, održali su ugledni čas spajajući holokaust, stradanje u Jasenovcu i stradanje njihovog zavičaja u Drugom svjetskom ratu, vezano za Кorićku jamu.

Učenici: Gorica Biberdžić, Marija Ivković, Ana Medan, Gojko Samardžić, Milica Šešlija, Lana Samardžić, Emilija Albijanić, Aleksandra Pejić, Dajana Ilić, Irina Delić i Ivona Šakotić, vrlo uvjerljivo i emotivno su  prezentovali  istorijsku građu o ovim događajima, govorili poetske tekstove uz molitveno horsko pojanje članica crkvenog hora (Viktorija Кisić,  Milica Simović i Marija Samardžić), a etno pjesmu Crven cvete izvela je Nikolina Mićunović.

Učenici Ilija Glušac i  Dijana Starović su svjedočili kao potomci stradalih Кorićana, i ukazali na značaj i obavezu prenošenja istine.

Učenici su istakli važnost njegovanja kulture sjećanja i pamćenja.

Završili su porukom preživjelih Кorićana (njih 8 je preživjelo od preko 130 bačenih Srba, među kojima je najmlađi bio Кosta Glušac od 14 godina i Jevto Svorcan od 80 godina), koja afirmiše život, sjećanje i nezaborav: 

"Oj Кorićka pusta jamo kleta

ti nas vrati sa onoga svijeta

U njedrima tvojim mi smo bili

i tu teške rane zadobili 

od ustaške bajonete klete. 

Nek potomci ovo naši znaju 

neka pamte i neka se čuvaju

i nek o tom istorija piše,

da se nikad ne ponovi više".

"Naša je ideja, a toplo se nadam da ćemo je i realizovati, da sve učenike uskoro povedemo na Кorićku jamu, i tamo ponovimo dio programa, kao i da posjetimo crkvu Svetog Jovana Кronštatskog i mati Hristinu sa sestrinstvom“, izjavila je profesorica Bubreško.

Skupština opštine Bileća je na svom zasijedanju od 16.februara ove godine donijela odluku o proglašenju u 3. juna Danom od posebnog istorijskog znacaja za opštinu Bileća kao dana stradanja korićkih mučenika.

U zločinu koji su počinile muslimanske ustaše iz susjednog mjesta Fazlagića Kula kod Gacka, u noći između 3. i 4. juna 1941. godine, ubijeno je, mučeno i u Korićku jamu bačeno više od 130 Srba, mještana Korita i okolnih sela.

Među stradalnicima najviše je bilo mještana iz porodice Svorcan, te Bjelica, Starović, Trklja, Šarović, Šakota, Glušac, Rogač, Јakšić, Dumnić, Kovačević, Kurdulija, Kosnić, Milošević, Milović, Nosović i Radan. 

Kosti korićkih stradalnika izvađane su 1953. godine, kada je na osnovu 180 pronađenih lobanja ustanovljeno da je broj žrtava Korićke jame bio znatno veći.

Prvo spomen-obilježje korićkim žrtvama podignuto je 1966. godine, a 1991. godine, na 50 godina od zločina, na spomenik je postavljena skulptura, rad akademskog vajara Nandora Glida iz Beograda.

Тагови: