Ministar za naučnoistraživački razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo

Budimir: Naučnoistraživačno blago biće dostupno narodu

 • Извор: СРНА
 • 27.03.2023. 15:26

Ministar za naučnoistraživački razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir izjavio je danas će sporazum o saradnji banjalučkog Univerziteta i Eparhije pakračko-slavonske pomoći da naučnoistraživačko blago koje se nalazi u ovoj biblioteci bude dostupno narodu.

- Ova saradnja treba da pomogne istraživanju naše istorije, duhovnog i kulturnog blaga, a čiji značajan materijalizovan dio se nalazi u biblioteci Eparhije. Otvaramo novu stranicu istorije - rekao je Budimir novinarima u Pakracu.

Budimir je izrazio zadovoljstvo jer je danas imao priliku da prisustvuje potpisivanju ovog sporazuma u Pakracu, te istakao da je to istorijski događaj.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin izrazio je zadovoljstvo jer je potpisivanjem Sporazuma o saradnji sa Eparhijom pakračko-slavonskom ovoj visokoškolskoj ustanovi otvoren put za korišćenje bibliotečke građe ove eparhije Srpske pravoslavne crkve, a što će za rezultat dati nove naučne i istraživačke radove.

Gajanin je zahvalio Njegovom preosveštenstvu episkopu pakračko-slavonskom Јovanu za razumijevanje i što je omogućio da akademska zajednica Univerziteta u Banjaluci ima priliku da koristi bogatu bibliotečku građu koja se nalazi u sastavu Eparhije.

- Siguran sam da će studenti, nastavnici saradnici imati priliku da u svojim istraživanjima i naučnim publikacijama koriste knjige i drugu bibliotečku građu, a koja nije dostupna na drugim mjestima - rekao je Gajanin.

On je izrazio uvjerenje da će zahvaljujući ovom sporazumu master i doktorski radovi iz oblasti istorije, kulture i tradicije srpskog naroda biti puno bolji.

Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ istakao je značaj potpisivanja ovog sporazuma, jer će omogućiti da veliko bogatstvo koje Eparhija posjeduje u načnom smislu bude dostupno studentima i nastavnicima Filozofskog i Filološkog, ali i drugih fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin i Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Јovan potpisali su danas u Pakracu sporazum o saradnji, koji će doprinijeti unapređenju saradnje u oblasti izdavaštva, izrade i razmjene publikacija, te očuvanu nacionalne kulturne baštine.

U dokumentu je navedeno da će se saradnja ustanova potpisnica odvijati kroz zajedničke aktivnosti i programe, kao što je i omogućavanje uzajamnog pristupa arhivskoj građi i bibliotečkim fondovima, te međusobnoj promociji.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.