ATV

Ministar za naučnoistraživački razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo

Budimir: Naučnoistraživačno blago biće dostupno narodu

  • Извор: СРНА
  • 27.03.2023. 15:26

Ministar za naučnoistraživački razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir izjavio je danas će sporazum o saradnji banjalučkog Univerziteta i Eparhije pakračko-slavonske pomoći da naučnoistraživačko blago koje se nalazi u ovoj biblioteci bude dostupno narodu.

- Ova saradnja treba da pomogne istraživanju naše istorije, duhovnog i kulturnog blaga, a čiji značajan materijalizovan dio se nalazi u biblioteci Eparhije. Otvaramo novu stranicu istorije - rekao je Budimir novinarima u Pakracu.

Budimir je izrazio zadovoljstvo jer je danas imao priliku da prisustvuje potpisivanju ovog sporazuma u Pakracu, te istakao da je to istorijski događaj.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin izrazio je zadovoljstvo jer je potpisivanjem Sporazuma o saradnji sa Eparhijom pakračko-slavonskom ovoj visokoškolskoj ustanovi otvoren put za korišćenje bibliotečke građe ove eparhije Srpske pravoslavne crkve, a što će za rezultat dati nove naučne i istraživačke radove.

Gajanin je zahvalio Njegovom preosveštenstvu episkopu pakračko-slavonskom Јovanu za razumijevanje i što je omogućio da akademska zajednica Univerziteta u Banjaluci ima priliku da koristi bogatu bibliotečku građu koja se nalazi u sastavu Eparhije.

- Siguran sam da će studenti, nastavnici saradnici imati priliku da u svojim istraživanjima i naučnim publikacijama koriste knjige i drugu bibliotečku građu, a koja nije dostupna na drugim mjestima - rekao je Gajanin.

On je izrazio uvjerenje da će zahvaljujući ovom sporazumu master i doktorski radovi iz oblasti istorije, kulture i tradicije srpskog naroda biti puno bolji.

Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ istakao je značaj potpisivanja ovog sporazuma, jer će omogućiti da veliko bogatstvo koje Eparhija posjeduje u načnom smislu bude dostupno studentima i nastavnicima Filozofskog i Filološkog, ali i drugih fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin i Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Јovan potpisali su danas u Pakracu sporazum o saradnji, koji će doprinijeti unapređenju saradnje u oblasti izdavaštva, izrade i razmjene publikacija, te očuvanu nacionalne kulturne baštine.

U dokumentu je navedeno da će se saradnja ustanova potpisnica odvijati kroz zajedničke aktivnosti i programe, kao što je i omogućavanje uzajamnog pristupa arhivskoj građi i bibliotečkim fondovima, te međusobnoj promociji.

  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм