Похађа други разред

Чудо од дјетета из Градишке: Прича кинески и јапански, учи и корејски

  • Извор: АТВ
  • 22.01.2024. 09:38

Емилиа Јовић, ученица другог разреда градишке Гимназије, рођена је у Јапану, тамо је завршила основну школу, течно говори јапански, али и кинески језик, а како је рекла у разговору за “Независне новине” – учи и корејски.

Кроз осмијех говори да су јој јапански и кинески можда и лакши од српског језика.

“За разлику од јапанског, који има три писма, кинески има једно, али много теже за писање и изговарање. Када сам упознала основе, једноставно нисам могла да се зауставим јер је непрестано био занимљив и нов за истраживање. Кинеско писмо броји хиљаде знакова, тако да учење може да траје годинама и да је стално забавно. Сад су ми кинески и јапански лакши од српског, јер кад читате карактере они су сликовити и могу да имају више значења. У српском језику морате да прочитате читав пасус да бисте разумјели једно значење. Много је занимљиво кроз језик научити и културу и историју, која је веома дуга и увијек инспиративна”, прича Емилиа.

О њеном одличном знању кинеског језика свједочи друго мјесто у Европи и шесто мјесто у свијету на Олимпијади из кинеског језика за стране ученике, која је прошле године одржана у октобру, а за те успјехе је недавно награђена и плакетом “Свети Стефан” која јој је уручена поводом Дана Републике, 9. јануара.


Беби оштећен мозак приликом порођаја? Породиља Снежана Јовић пријавила случај

Беби оштећен мозак приликом порођаја? Породиља Снежана Јовић пријавила случај

“Плакета ‘Свети Стефан’ ми много значи јер је овај светитељ и заштитник моје породице”, каже Емилиа, која је захвалила предсједнику Републике Српске Милораду Додику и свима који су учествовали у припреми и додјели награда.

“Веома сам захвална и својој школи Гимназија Градишка која ученике увијек подржава кад је ријеч о такмичењима у нашој земљи, али и ван ње”, додала је Емилиа.

Истиче да су обавезе биле дио њеног и сестриног одрастања у Јапану, јер су Јапанци дисциплиновани и марљиви.

“За мене није ништа тешко или немогуће, само треба доста времена, рада, труда, стрпљења и воље. Корејски је посебан, можда и њега једног дана савладам. У Јапану се доста времена проводи у школи, учење и спорт су примарни, али сам и поред тога учила и свирање клавира, тако да је увијек ужурбано и весело. Када сам се доселила у Градишку, имала сам прилику да све што сам научила у Јапану добро искористим и овдје, и веома сам срећна што сам имала прилику да живим тамо. Овдје су ствари много другачије, школа краће траје, а распусти су много дужи. Покушавам да увијек будем заузета и да се бавим стварима које су ми занимљиве, а то је да читам и учим о култури и историји мојих предака”, каже Емилиа.

Истиче да је посебно искуство било учествовати и такмичити се на 16. Свјетској олимпијади из кинеског језика за средњошколце у Кини.

“Такмичење је одржано у три велика кинеска града: Пекингу, Далију и Кунмингу, а учествовало је 110 средњошколаца из 93 земље свијета. Такмичење је трајало три седмице и састојало се од неколико такмичарских дисциплина попут тестова у познавању кинеског језика и граматике, културе, историје и географије. Након тога смо имали отворену бесједу пред професорима са престижних факултета и института, који су нас оцјењивали. Такође, у такмичење је улазила једна изведба у трајању од три минута која се могла састојати од кинеског плеса, пјевања, свирања кинеског инструмента или рецитације”, присјећа се она.


“Крупан” улов на језеру Ламинци

“Крупан” улов на језеру Ламинци

Додаје да се након тог круга пласирала у првих 30 најбољих у свијету, након чега су поново тестирани.

“Добијали смо кратке задатке директно пред жиријем. Ту сам се пласирала у најбољих 10 средњошколаца у свијету и освојила друго мјесто у Европи те шесто у свијету. С овим резултатом кинеска Влада ми је понудила бесплатно школовање на било ком универзитету у Кини ако након завршеног средњошколског образовања одлучим да студирам тамо”, каже Емилиа.

Истиче да и њена млађа сестра, Ласта Софија, воли кинески језик и да у кући када не желе да их други разумију причају управо овим језиком.

“Моја млађа сестра је прво пропјевала кинески, па тек онда пропричала. Кроз музику и плес смо савладале прве кораке у кинеском језику. Касније смо кренуле да учимо и писмо, али сам се ја више посветила учењу кинеског језика, што ме и довело до остварења ових резултата”, објашњава Емилиа и кроз осмијех додаје да је, осим страних језика, занимају и математика и физика, што је помало необично за нашу средину.


Турски мјесечни хороскоп за фебруар: Сунце ће засијати за три знака

Турски мјесечни хороскоп за фебруар: Сунце ће засијати за три знака

Драгомирка Јовић, мајка талентованих Емилије и Ласте Софије, каже за “Независне новине” да њене кћерке, иако су сестре, показују различита интересовања, а да је на родитељима да препознају те скривене дјечје бисерчиће и његују их.

“Оно што је велика сличност је то што су позитивне, активне, насмијане, срећне и увијек спремне на неке нове изазове, било да је ријеч о учењу, дружењу, путовању или некој њиховој тачки интересовања. Довољно је да се покрену, а кад крену – онда не стају. Млађа кћерка тренира карате, чита доста књига, али и поред ових филозофских дисциплина, како их ми називамо, она прави сама себи кореографију и плеше. Највише воли Ј-поп, К-поп и Ц-поп. Кроз музику учи и језик. Оно што је мени као родитељу најважније је да су дјеца здрава и срећна, а остало могу да постигну радом и дисциплином”, рекла је Јовићева.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.