Održana manifestacija

"Čuvanjem životne sredine - čuvamo sebe": U Banjaluci obilježen Svjetski dan životne sredine

  • Извор: АТВ
  • 05.06.2023. 18:45

Čuvanjem životne sredine - čuvamo sebe. Zato je neophodno razvijati ekološku svijesti kod najmlađih, ali i odraslih te svi trebaju dati doprinos boljoj, zdravijoj i ljepšoj životnoj sredini, glavna je poruka sa manifestacije povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite životne sredine u Banjaluci.

Na manifestaciji je učenicima banjalučkih osnovnih škola kroz igru predstavljen način upravljanja ambalažnim otpadom.

"Ovdje smo se okupili kako bismo reciklirali plastične flaše, kako bismo podstakli mlade i ostalu djecu da što više recikliraju", kaže Faris Hafizović, učenik sedmog razreda OŠ "Dositej Obradović" Banjaluka.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske kažu, manifestacija je korisna radi sticanja navika pravilnog odvajanja ambalažnog otpada, značaju reciklaže i odgovornosti prema životnoj sredini.  

 "Svi zajedno treba da doprinesemo boljoj i zdravijoj, i ljepšoj životnoj sredini", istakao je Marko Galić, radnik u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

"Smatramo da ćemo ovom manifestacijom uspjeti da doprinesemo sticanju navike pravilnog razdvajanja ambalažnog otpada, značaj reciklaže i odgovornosti prema životnoj sredini", kazala je Mira Stanojević, predstavnik Firme za reciklažu otpada.

 "Trudimo se da kroz edukacije podižemo svijest o bitnosti sakupljanja, reciklaže i pravilnog odvajanja", poručila je Vesna Đurđević, predstavnik Operatera sistema za upravljanje ambalažnim otpadom.

Od 2012. godine u Srpskoj je usvojen set zakona kojima se uređuje upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom koji je jedan od najvećih zagađivača životne sredine.

Uspostavljen je i sistem za prikupljanje ambalažnog otpada na području četiri regije, banjalučke, prijedorske, dobojske i zvorničko-bijeljinske.

Тагови: