Da li će isplaćivanje plate "na ruke" postati prošlost?

  • 20.05.2021. 20:08

Dio na banku, dio na ruke. Za one koji platu radnicima tako isplaćuju, građani imaju jasnu poruku: “veće kazne, neće niko da se usudi da ponovi iste greške”, “normalno da mora krenuti s vrha. Što bi se reklo, komanda. Uvijek je bilo s vrha, kako god da se donosi, a normalno, ljudi koji su na terenu oni će raditi ako dobiju upute”, samo su neki od komentara radnika.

Poreska uprava Republike Srpske najviše kontroliše one koji prijavljuju radnike na minimalac. Ali ni to nije lako.

Problem pri vršenju kontrola predstavlja činjenica da radnici, iz straha da ne ostanu bez poslova, ne sarađuju sa inspektorima, odnosno izjavljuju da je iznos koji dobiju na svoj tekući račun, cjelokupan iznos njihove mjesečne plate.

Plata u koverti bi uskoro mogla postati prošlost. Već danas je pokrenuta procedura donošenja zakona koji će se sa ovim uhvatiti ukoštac.

- Možete radnika prijaviti i na četiri sata, i na pet sati ili osam sati, koliko vi mislite da vam taj treba - ali poreze i obaveze prema budžetu platićete na najnižu platu – kazao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Poslodavci tvrde - jedva čekamo eliminisanje rada na crno.

- Takvi poslodavci su trenutno najveća nelojalna konkurencija onim poslodavcima koji rade pošteno i plaćaju poreze i doprinose, i mi ovo smatramo, da kažem ne samo borbu protiv sive ekonomije, nego zaštitu poslodavaca koji trenutno uplaćuju najveći dio poreza i doprinosa - rekao je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Poslodavci otkrivaju iduće korake u borbi protiv isplate plata na crno - između ostalog, tu je i utvrđivanje minimalne poreske osnovice za svaku privrednu granu posebno. Plate na manji broj sati od stvarnog, godišnje koštaju budžet Srpske oko 20 miliona maraka.

Тагови:
  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.