Donja Gradina

Da se nikada ne ponovi: Nacionalni značaj memorijalnih centara u pomen žrtvama Jasenovca

  • Извор: АТВ
  • 08.08.2023. 19:44

Izgradnja memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini i Beogradu projekat je od nacionalnog značaja.

Važno je i što su Srpska i Srbija zajednički krenule u realizaciju, kažu iz spoemn-područja Donja Gradina. Formiranje ekspertskih grupa i konkretizacija dogovorenog sljedeći su koraci.

Ovdje u Donjoj Gradini mi imamo autentično mjesto, to je stratište koncentracionog logora, 105 masovnih grobnica na devet grobnih polja i ono što nama nedostaje to su određeni adekvatni sadržaji i zgrade, koji će nam svakako pomoći da mi prezentujemo svu građu koju imamo.

Istorijski izvori, eksponati, i dokumenta koji svjedoče o ustaškim zločinima nad Srbma, Jevrejima i Romima naći će svoje mjesto u budućem memorijalnom centru. U Donjoj Gradini i sada postoji spomen-područje koje čuva bogatu istorijsku građu, ali prikupljanje novog materijala je proces koji traje.

"Mi imamo jedan apel od 2016. za skupljanje fotografija, predmeta i dokumenata, gdje se i danas ljudi odazivaju na taj naš poziv. Mi ovdje posjedujemo biblioteku sa preko 1000 bibliotečkih jedinica, radi se o specijalizovanoj bilbioteci, koja prati dešavanja u NDH i zločin genocida", kaže Mirko Dimić, viši kustos.


Žestoke prozivke: Dojučerašnji saborci udaraju jedni na druge kako stignu

Žestoke prozivke: Dojučerašnji saborci udaraju jedni na druge kako stignu

O tačnoj lokaciji i vremenu gradnje još treba da se odluči. Stratište je ogromno: na svakom koraku je grobnica ili ustaško mučilište, koji su sami po sebi spomenici ustaškog genocida. Muzej bi, kažu u Donjoj Gradini, samo trebalo da se dostojanstveno uklopi i da unaprijedi kulturu sjećanja na ubijene žrtve.

Rijeka Sava je na ovom mjestu nekada bila crvena od krvi. Pored nje je stajala tzv. Topola užasa na kojoj su ustaše ubile na stotine Srba, Jevreja i Roma. Na ovom drvetu vršili su svoje tzv. koljačke seanse: vješali su ljude, a potom ih zvjerski mučili. Na topoli je i danas mnogo tragova ustaškog ubijanja – tragovi klinova i konopaca.

Tišina nije nigdje ovako glasna kao u Donjoj Gradini. Ovo mjesto kao da je zanijemilo gledajući užasne ustaške zločine. Masakrirali su, mučili, ubijali i niko ne može sa sigurnošću prebrojati živote koji su ovdje ugašeni. O zločinima treba svjedočiti kako se žrtve nikada ne bi zaboravile.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.