Просјачење

"Дајте ви полицајац коју марку, па нећу просити" За три мјесеца 66 случајева просјачења

  • Извор: АТВ
  • 12.04.2024. 08:05

Појачаним полицијским активности за прва три мјесеца 2024. године евидентирано је 66 случајева просјачења. У читавој 2022. године евидентиран је 81 случај. О проблему просјечања у АТВ Јутру говорио је Борислав Вуковић, командир ПС Лазарево Бањалука.

"У току 2022. године био је евидентиран 81 прекршај просјачења, док је 2023. евидентирано 108 прекршаја. За прва три мјесеца 2023. евидентирано је 26 случајева, док у истом периоду ове године евидентирано је 66 прекршаја што указује на појачану активност полицијских службеника. За прва три мјесеца скоро исти број прекршаја као 2022. године укупно. Законска регулатива каже 'ко проси или наводи лице на просјачење биће кажњен', а други члан подразумијева 'ко наводи малољетника, душевно болесно лице или лице заостало у развоју биће кажњен новчаном казном'. Што се тиче теорије, то је негативна друштвена појава која је веома заступљена у БиХ", каже Вуковић.

Просјачење је највише изражено у градским срединама, а лица углавном долазе са стране.

"Углавном долазе лица са стране из Кантона Сарајево, Брчко Дистрикта, групе из Модриче. Најчешће су жртве дјеца која врше просјачење на наговор родитеља, старатеља.. Та дјеца су најчешће изван система социјалне заштите и најчешће нису ни у образовном систему, тако да се израбљују у сврху просјачења. Налогодавци су одрасле особе које за циљ имају прибављање материјалне користи. Сусрели смо се са групом од три малољетника и двије особе које су повјерене, дакле нису ни родитељи него старатељи. Отворено причају о томе, како то није проблем него њихов стил живота. Идентификујемо их када се појаве у тржним центрима, на улицама, трговима гдје је највећа фреквенција људи. Полиција својим радом идентификује та лица", каже Вуковић.

Он поручује да се избјегава лишавање слободе ако је ријеч о малољетницима.

"Доводе се у станицу заједно са старијим особама које су у близини њих. Ту се обавјештава судија о почињеном прекршају. Ако су повратници у вршењу кривичног дјела могу се лишити слободе, издају се прекршајни налози у складу са законом. Проблем је ненаплативост. Систем нема могућност да наплати од њих ту казну. Нема их ни у једном систему. Претежно имају личну карту, ако дођу из Србије немају ништа. То је њихов стил живота и они то не сматрају прекршајем. Дајте ви помозите полицајац да ја преживим, нећу просити. Они то схватају као стил живота нажалост. Роми су најзаступљенији. У 2023. години од броја кажњених 70 одсто је Рома".

Колико смо ми саучесници?

"ПУ Бањалука је више пута апеловала на грађане да се суздрже од давања новца тим лицима. Ви не помажете, него кршите права тог дјетета. Он тај новац неће потрошити, него га предаје лицима за која ради како не би био кажњен. Сусрећу се са различитим облицима мобинга, старатељи их плаше и застрашују. Апелујем на грађане да купе нешто дјетету од хране, пића, одјеће, али да им не дају новац", каже Вуковић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.