Mučenica i svetiteljka iz 3. vijeka

Danas je Sveta Haritina - zaštitnica žena: Vjeruje se da pomaže u nevolji, potrebno je samo da uradite ovo

  • Izvor: Agencije
  • 18.10.2021.08:20

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Svetu Haritinu, mučenicu i svetiteljku iz trećeg vijeka.

Njena sudbina bila je strašna, a predanje o njenoj životnoj priči jedno je od najpotresnijih u hrišćanstvu.

Haritina je bila smjerna, poslušna i ćutljiva djevojka. U ranoj mladosti riješila je da postane Hristova nevjesta, a to biješe vrijeme kad je car Dioklecijan naredio veliki progon hrišćana.

U tom progonu Haritina je uhvaćena i izvedena pred sud. Pošto je odbila da se pokloni paganskim božanstvima, stavili su je na strašne muke, ošišali do glave i po glavi posuli vreli ugalj, pa vezali za točak koji su dželati okretali. I pored tako strašnog mučenja, Haritina je ostala živa, ali je sudija naredio da je bace u more.

Na čuđenje okupljenog naroda, Haritina je iz vode izašla nepovrijeđena, ali zli sudija, želeći da je ponizi do kraja, posla na nju mladiće da je obeščaste.

Haritina je bila siroče, koje je usvojio Klaudije, ugledni hrišćanin, koji ju je od malena tako i vaspitavao, a predanje kaže da se upokojila tako što je klekla i pomolila se samo tren prije no što su na nju krenuli mladići da je obeščaste.

Umrla je prije nego što ju je takla njihova ruka. Sveta Haritina do današnjih dana se smatra zaštitnicom nevinih i smjernih djevojaka i žena. Vjeruje se da će upravo Sveta Haritina pomoći svima koji danas zapadnu u nevolje. Dovoljno je da samo iskreno zamole i duhovna pomoć će stići.

Tagovi: