SPC proslavlja

Danas je Sveti Jovan Zlatousti - Vjerovanja i običaji

  • Извор: Курир
  • 09.02.2022. 08:08

Hrišćanski vjernici danas slave sjećanje na Svetog Jovana Zlatoustog, najčuvenijeg propovjednika u istoriji crkve, velikog svetitelja i reformatora... Praznik ovog svetitelja još se obilježava i 26. novembra, a današnji dan je posvećen prenosu njegovih moštiju iz jermenskog sela Komana u Carigrad 438. godine.

Sveti Jovan Zlatousti poštuje se u cijelom hrišćanskom svijetu. Bio je patrijarh u Carigradu i autor knjige "O sveštenstvu", kao i nekoliko veoma cijenjenih besjeda zbog čega je i dobio nadimak "Zlatousti".

Vjernici sa naših prostora još ga nazivaju i "zlatnom trubom Pravoslavlja" zbog upornosti i žara kojima je u svojim govorima ljudima ukazivao na snagu i ispravnost hrišćanstva. Predanje kaže da je bio veoma cijenjen među običnim narodom kome se rado obraćao i tumačio mu Sveto pismo.

Sveti Jovan Zlatousti u Srbiji se smatra jednim od najučenijih svetitelja, pa se vjeruje da na sutrašnji dan svaki vjernik treba da, u čast ovog sveca, uzme neku dragu knjigu i iz nje pročita makar dio.

U nekim krajevima Srbije još se i danas vjeruje da žene na praznik Svetog Jovana Zlatoustog ne smiju da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle, jer ovaj svetitelj ne želi da one na njegov praznik rade već da se svi podjednako, uz neku dobru knjigu, opuste i posvete duhovnom razvoju prije nego materijalnom bogaćenju.

Ako već uspijete da pobjegnete od obaveza u ovom stresnom vremenu, prošetajte i do crkve. Zapalite svijeću u čast Svetog Jovana Zlatoustog i pomolite mu se. Vidjećete, nakon toga sve će vam u životu ići lakše.

Тагови: