SPC proslavlja

Danas je Sveti mučenik Ipolit, vjerovanja i običaji

  • Izvor: Kurir
  • 26.08.2022.07:57

Sveti mučenik Ipolit rođen je i vaspitan kao neznabožac i radio je kao nadzornik tamnica u Rimu. Njegov život se promijenio kada je tu bio zatvoren arhiđakon Lavrentije.

Danima je Ipolit gledao kako ovaj budući svetitelj čini čuda i liječi ostale zatvorenike propovjedajući o jednom Bogu i Hristovoj ljubavi. Shvatio je da i on počinje da vjeruje u sve to i zamolio je Lavrentija da ga krsti.

Nakon ovoga, prema predanju, Ipolit je Lavrentija odveo u svoj dom gdje je ovaj kristio cijelu njegovu prodicu, djecu, ženu i dadilju.

Kada je Lavrentije bio ubijen za Hrista, Ipolit je noću uzeo tijelo ovog mučenika i časno ga sahranio. Međutim, to je nekako došlo do ušiju cara Dekija, i treći dan po smrti Lavrentijevoj, Ipolit je bio uhvaćen i izveden pred cara.

Pošto nije htio da se odrekne vjere, tučen je kamenjem po ustima. Potom je car naredio da ga skinu i šibaju, ali Ipolit mu je na to, kako priča kaže, mirno poručio: "Nisi me skinuo nego si počeo da me oblačiš".

Tada su ga protegli po zemlji i udarali nemilosrdno, a Ipolit je samo glasno izgovarao: "Hrišćanin sam".

Međutim, najstrašnije iskušenje tek je čekalo ovog svetitelja. Car je čuo da su se i svi članovi Ipolitove porodice krststili i naredio je da ih dovedu. Upravo je stara dadilja bila ta koje je prkosnu caru rekla istinu: "Mi više želimo s našim gospodarem časno umrijeti u vjeri Hristovoj nego li beščasno s vama nečestivima živjeti".

Nakon toga, predanje kaže, ona je bila prvo ubijena, a onda i svi ostali članovi Ipolitove porodice i to na njegove oči. Najzad se Ipolita vezali za divljeg konja i vukli ga tamo i ovamo sve dok mučenik dušu svoju nije predao Bogu.

Zbog strašne smrti koja je zadesila ovog hrišćanina, ali i cijelu njegovu porodicu, današnji praznik smatra se praznikom svakog doma u kome vlada mir i sloga i u kome spone ljubavi povezuju roditelje i njihovu djecu.

U staroj Srbiji je postojao običaj koji se ponegdje i do danas održao da porodice danas zajedno odlaze u crkvu i pale svijeće u čast Svetog mučenika Ipolita.

Svi bi trebalo da se pomole za zdravlje i da ostatak dana provedu zajedno. Vjeruje se da će članove te porodice sreća pratiti preko cijele godine.

Čak iako ne vjerujete u ove običaje, današnji dan provedite pored svojih najmilijih. Pričajte, šalite se i smijte se. Vidjćete, ljubav će vam se vratiti stostruko!

Tagovi: