SPC

Danas je Vaskršnji utorak - najsrećniji dan u godini

  • Извор: РТС
  • 18.04.2023. 07:28

Svijetli, Vaskršnji utorak je drugi dan po Vaskrsu, kada se nastavlja proslavljanje najvećeg hrišćanskog praznika, kako u crkvenim bogosluženjima, tako i u domovima pravoslavnih vjernika. Službe su iste kao i prethodna dva dana.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici Vaskrs slave tri dana. U kalendaru SPC su crvenim slovom obilježeni Vaskrs - nedjelja, Vaskršnji ponedjeljak i Vaskršnji utorak.

Vaskrs se slavi od vremena prvih apostola a njegova suština se objašnjava riječima Svetog apostola Pavla, zapisanih u apostolskim djelima: "Ako Hristos ne vaskrse, prazna je propovijed naša i prazna je vjera naša".

Praznovanjem Vaskrsenja hrišćani naglašavaju svoju vjeru i pobjedu života nad smrću.

Vjerovanja i običaji

Treći dan praznovanja zove se i Vodeni, Svijetli utorak, a po vjerovanju se smatra i najsrećnijim danom u godini. Ako se dijete rodi na ovaj dan, biće srećno i dugovječno.

Prema narodnom vjerovanju, to je jedini dobar utorak u godini. Dobro je ići u posjetu ili krenuti na put.

U nekim selima se danas održavaju svadbe, jer se vjeruje da će mladenci poživjeti srećno, dugovječno i imati mnogo djece.

Ljubiša Petrović prelazi u Narodni front?

Ljubiša Petrović prelazi u Narodni front?

Stariji ljudi vjeruju i da će ukoliko je uveče na Svijetlu srijedu nebo zvjezdano, godina biti izuzetno rodna.

Predanje kaže da su u nedjelju rano, prije zore, Marija Magdalina, Marija Jakovljeva, Salomija i neke druge žene pošle sa spremljenim mirom na Hristov grob.

Veliki kamen kojim je Hristov grob bio zatvoren bio je odvaljen, a grob prazan. Na kamenu je sjedio anđeo Gospodnji, s licem kao munja i odijelom bijelim kao snijeg.

Đokovića pitali za banjalučke kulinarske specijalitete, evo šta je odgovorio

Đokovića pitali za banjalučke kulinarske specijalitete, evo šta je odgovorio

Stražari vojnici bili su ukočeni od straha, a onda im se obratio anđeo: "Ne bojte se, jer znam da Isusa raspetoga tražite. Nije ovdje jer ustade, kao što je kazao... Idite brže i kažite učenicima njegovim da je vaskrsao".

Žene i zbunjeni vojnici-stražari su odmah otrčali u grad da obavijeste jevrejske glavare o onom što su vidjeli, a narod se jako obradovao.

Zato je, prema predanju i vjerovanju, jedina stvar koju u ova tri dana vjernici moraju da poštuju, to da dijele radost sa svojim bližnjima.

Vjerovanje je i da oni koji se ogluše o to pravilo prkose Bogu i Hristu i da im neće ići u životu "kako treba".

(Foto: Mitropolija.com)

Pratite nas i putem Vibera!

Тагови:
  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)