СПЦ

За помоћ и спасење треба изговорити ову молитву: Данас обиљежавамо Свету Анастасију

  • 04.01.2024. 07:33

Српска православна црква данас обиљежава Свету Анастасију, а ову светитељку, која је била један од стваралаца историје и културе хришћанске Европе, поштују и воле и православци и римокатолици.

О животу Свете Анастасије се мало тога поуздано зна, али вјерује се да је рођена у Риму у богатој породици оца паганина и мајке хришћанке. Од малих ногу Анастасија се окренула љубави ка Господу, а чак и када ју је отац приморао да се уда за незнабожачког властелина, била је одлучна да остане дјевица.

Јањски троножац обишао свијет

Јањски троножац обишао свијет

Она је из дана у дан тражила изговор у женској болести, а није поклекла ни када је мучена глађу и затвором. Још горе мучење претрпјела је када је њен супруг сазнао да она тајно одлази у тамнице како би посјетила хришћанске мученике. Но, након неког времена он се удавио приликом посјете Персији, а ослобођена стега брака, Анастасија је почела да служи хришћанима и да сиротињи дијели новац од свог великог насљедства.

Ова светитељка се потом запутила у Македонију, гдје је помагала прогоњеним хришћанима. Убрзо је препозната као хришћанка, па је ухваћена и вођена је на саслушања и мучења код разних судија. Један начелник је чак желио да има насилне односе са њом, али је Бог спасао Анастасију, он је изненада ослијепио и умро.

Снимљен херојски чин: Спасио мајку и дијете сигурне смрти

Снимљен херојски чин: Спасио мајку и дијете сигурне смрти

Анастасија је осуђена на смрт глађу, па је провела 30 дана у тамници без хране, хранећи се једино сузама и молитвом. Након тога, стављена је у лађу са још неколико хришћана, да буде потопљена, али ју је Бог и од те смрти сачувао. На крају је настрадала 304. године, вјерује се у Сирмијуму, данашњој Сремској Митровици, и то тако што је над огњем била привезана ногама и рукама за четири коца.

Вјерује се да света Анастасија помаже женама у невољи, да штити од замки злих сила, од болести, да нуди спас када осјећате да сте запели у лошим околностима и да се вртите у зачараном кругу, а на данашњи дан треба отићи у цркву и помолити се овој светитељки.

Ево и молитве којом треба да јој се обратите:

– О, многострадална и премудра великомученице Христова Анастасија! Ти душом на небу крај Престола Господњег стојиш, и, датом ти од Бога благодаћу, на земљи многе исцјељујеш. Призри милостиво на људе који притичу моштима твојим с молитвом за помоћ, узнеси Господу свете молитве за нас, грешне, и измоли гријехова наших отпуштање, болеснима оздрављење, невољницима и паћеницима брзу помоћ. Умоли Господа да нам свима подари хришћанску коначни и добар одговор на Страшном суду Своме, да се удостојимо да скупа с тобом славимо Оца и Сина и Светога Духа у све вијекове. Амин!, пише Еспресо.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)