Празник

Данас су Свети Јоаким и Ана, ово су обичаји и вјеровања

  • Извор: РТС
  • 22.09.2023. 07:15

Дан послије Мале Госпојине Српска православна црква посветила је Јоакиму и Ани из Назарета, родитељима Пресвете Богородице. Иако празник није обиљежен црвеним словом, у народу су ови светитељи изузетно поштовани.

Праведни Јоаким био је из племена Јудина, потомак цара Давида, Ана из племена Левијева.

У браку су проживјели пола вијека, али без дјеце, због чега су тада сматрани недостојнима и великим грешницима. Толико великим, да су у храму одбили да од њих приме жртву Богу.

То је веома ожалостило ове двије старе душе, те су се стално молили Богу да им подари једно чедо за утјеху у позним годинама. Ускоро, Господ им посла архангела Гаврила који им објави рођење "кћери преблагословене, којом ће се благословити сви народи на земљи, и кроз коју ће доћи спасење свијету”.

Данас више бањалучких улица и насеља без струје

Данас више бањалучких улица и насеља без струје

Ускоро Ана заче и роди свету Дјеву Марију. Свети Јоаким поживио је на земљи 80, Ана 79 година.

Овај дан, један од омиљених у српском народу, неке српске фамилије славе као крсну славу, друге као завјетни дан, пипе РТС.

У спомен на свете старце, данас би, скромно и без гордости, требало даривати некога ко има мање од нас. У мислима треба да буде како су сиромаси једнаки свима осталима, а прилог дајемо Христу.

Важно је да влада мир међу члановима породице током цијелог дана, како би их пратила срећа цијеле наредне године. Зато и онај ко није разговарао са својим најближима, на овај дан треба да се помири са њима.

Исто тако се вјерује да вољеним особама треба подарити поклон замотан у црвени папир.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.